Текстилна производња у Србији бележи раст: Русија међу највећим извозним партнерима

Саветник у Удружењу за текстил у Привредној комори Србије Немања Јовановић каже да су прошле године текстилна и индустрија коже и обуће оствариле извоз у вредности од 1,7 милијарди евра

Производња текстила и одеће у Србији има дугу традицију и била је међу главним извозним индустријама. Саветник у Удружењу за текстил у Привредној комори Србије Немања Јовановић каже да су протекле године текстилна и индустрија коже и обуће оствариле извоз у вредности од 1,7 милијарди евра. Истиче да се у Србији производи и одећа великих светских брендова.

Овај сектор је запошљавао више од 250.000 радника, а вредност извоза је износила више од пет милијарди долара. Данас има око 1.800 активних предузећа са више од 47.000 запослених.

"Прошле године су текстилна и индустрија коже и обуће оствариле извоз у вредности од 1,7 милијарди евра", каже саветник у Удружењу за текстил у Привредној комори Србије Немања Јовановић.

Наводи да је производња текстилних и одевних предмета успела да оствари извоз од 760 милиона евра.

"Ако поредимо то са 2022. годином, производња и извоз текстилних производа су повећани за око 10,6 одсто, а извоз одевних предмета за 2,2 процената", каже Јовановић.

Објашњава да је остварен извоз ове године у првих пет месеци од 675 милиона долара и очекује да до краја године буде сличан прошлој години.

Све више страних фирми које послују у Србији

Постоји 30 страних фабрика које послују у Србији, објашњава Јовановић и додаје: "То су фабрике и инвестиције које углавном долазе из Немачке, Италије и Турске. Чим се бележи раст у самој индустрији и код фабрика се бележи раст."

Напомиње да су те земље традиционални највећи извозни партнери Србије, наводећи Италију у којој је извоз од готово пола милијарде евра, а затим у Немачку и Русију. Највећи увозни партнери су Кина, Италија и Турска.

"Наша текстилна индустрија је специјализована за мање серије и квалитетан начин израде модела", истиче саветник у Удружењу за текстил у ПКС.

Каже да фирме из Србије већ производе за велике светске брендове као што су "Монклер", "Риплеј", "Хуго Бос", "Бенетон", "Калцедониа".

"Наш текстилни радник је специјализован за одређену врсту производње и препознаје се квалитет у изради. Средње стручне школе обучавају текстилне раднике који могу да постану модни кројачи, моделари, механичари машина који одмах по завршетку школе могу да добију посао", истиче Јовановић.

Он каже да у Новом Пазару постоји и даље неколико великих текстилних произвођача који извозе на европско тржиште.