Економија

Кинески експерт о самиту БРИКС-а: Главна тема може бити успостављање новог платног система

Према Шен Јију, чланице БРИКС-а тренутно воде активну дискусију о питању стварања независног механизма плаћања способног да издржи притисак санкција
Кинески експерт о самиту БРИКС-а: Главна тема може бити успостављање новог платног системаGetty © Kayhan Ozer/Anadolu Agency

Стварање платног система за земље чланице БРИКС-а може бити приоритетна тема на предстојећем самиту у Казању, изјавио је за РИА Новости Шен Ји, директор Истраживачког центра БРИКС-а на Универзитету Фудан.

Подсећања ради, самит БРИКС-а биће одржан у Казању од 22. до 24. октобра, а своје учешће на њему су потврдиле 33 државе, од којих ће 24 представљати највиши званичници.

"Да би се изборили са финансијским ризицима и изазовима, стварање новог платног система ће вероватно бити високо позиционирано на дневном реду овогодишњег самита БРИКС-а", рекао је експерт.

Према Шен Јију, чланице БРИКС-а тренутно воде активну дискусију о питању стварања независног механизма плаћања способног да издржи притисак санкција.

Током предстојећег самита, како примећује експерт, Русија се такође нада да ће усмерити напоре на обезбеђивање енергетске и прехрамбене безбедности, јачање улоге БРИКС-а у међународном монетарном систему, проширење међубанкарске сарадње између земаља учесница, као и повећање употребе националних валуте у билатералној трговини.

"Ове мере ће помоћи земљама БРИКС-а да се ослободе финансијске експлоатације земаља Глобалног југа у међународном монетарном систему од стране САД и Запада", додао је он.

image