Економија

Годишњи скуп ММФ и Светске банке у Вашингтону: Србију представљају Мали и Табаковићева

Наредне дане ће обележити дебате Светске банке о ефикаснијој глобалној помоћи и плановима за подстицање економског раста. На скупу ће се, такође, дискутовати о економском оснаживању жена, утицају климатских промена, проблемима задужених земаља и актуелним привредним изазовима
Годишњи скуп ММФ и Светске банке у Вашингтону: Србију представљају Мали и ТабаковићеваGetty © RomanBabakin

Годишњи скуп Међународног монетарног фонда (ММФ) и Групе Светске банке (СБ) почиње данас у Вашингтону и трајаће до 26. октобра, а Србију ће представљати министар финансија Синиша Мали и делегација Народне банке Србије (НБС).

Представљање светских економских изгледа односно прогнозе глобалног привредног развоја у будућности, као и извештаја о глобалној финансијској стабилности најављено је за сутра. Светске економске прогнозе ће бити објављене у уторак у 15:00 часова, а извештај о финансијској стабилности у 16:15 часова.

Наредне дане ће обележити дебате Светске банке о ефикаснијој глобалној помоћи и плановима за подстицање економског раста. На скупу ће се, такође, дискутовати о економском оснаживању жена, утицају климатских промена, проблемима задужених земаља и актуелним привредним изазовима.

"Група Светске банке игра кључну улогу у глобалним напорима да се оконча екстремно сиромаштво и подстакне заједнички просперитет. Један од начина на који организација ради на постизању ових циљева је позивање грађана из целог света да сарађују на питањима као што су смањење сиромаштва, међународни економски развој и финансије, изградња људског капитала и јачање отпорности", наводи се на веб страници те организације.

Из Народне банке Србије су саопштили да ће се кључне теме на састанцима током Годишње скупштине односити на актуелна глобална економска кретања и изгледе у условима изражених геополитичких тензија, као и на одговарајуће мере економске политике.

Генерални директор Међународног монетарног фонда представиће Агенду
глобалне економске политике. Поред пленарног заседања Одбора гувернера Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, као највиших органа управљања, планирани су састанци Међународног монетарног и финансијског комитета и Заједничког комитета за развој, саветодавних органа ММФ и Групације Светске банке", наводи се у саопштењу НБС.

Делегација Републике Србије учествоваће и на састанку затвореног типа са гувернерима и министрима финансија земаља у вези са регионалним економским изгледима за централну и источну Европу. Биће одржани и бројни билатерални састанци са руководством и представницима Међународног монетарног фонда и Светске банке.

"Договорени су и бројни састанци са руководиоцима водећих финансијских институција и страним инвеститорима заинтересованим за улагања у Републику Србију, посебно након историјског успеха – формалног добијања инвестиционог рејтинга земље који одавно заслужујемо", поручили су из НБС.

image