Економија

"Бизнис инсајдер": Америчка економија улази у нови "суперциклус"

САД иду ка хаотичној новој ери нестабилности, кажу економисти
"Бизнис инсајдер": Америчка економија улази у нови "суперциклус"Getty © Bloomberg Creative

Америчка економија тренутно пролази кроз историјску промену, улази у нови циклус већег раста, сталне инфлације и геополитичке нестабилности који ће преусмерити токове новца широм света, пише "Бизнис инсајдер" позивајући се на економисте.

Нови "суперциклус" ће наводно бити обележен вишим каматним стопама и геополитичком и економском нестабилношћу која ће, вероватно, произвести инфлаторне ефекте. Штавише, предвиђа се да ће индустријско планирање бити све више под утицајем бриге за националну безбедност, што ће неизбежно утицати на ланце снабдевања у свим секторима.

Нови суперциклус "ставља економију у потпуно нову еру", рекао је извршни директор "Мар Виста инвестментса" Сајлас Мајерс и упозорио да ће та промена утицати на пословање читаве генерације инвеститора, зајмодаваца и предузетника.

Претходни "суперциклус" појавио се 2008. године, када је Фед смањио кључну стопу на нула одсто као одговор на глобалну финансијску кризу која је изазвала велика превирања широм света, подсећа "Бизнис инсајдер". Као резултат тога, приноси на државне обвезнице су пали, што значи да су инвеститори морали да почну да преузимају озбиљне ризике ако су желели да зараде новац.

Износ капитала који је "одлетео" на тржишта у развоју достигао је рекордну вредност, наводи медиј и додаје да је само у 2010. износио око билион долара.

Предузећа су почела да се задужују, користећи предности ниских камата. Глобални корпоративни дуг се наводно удвостручио на 66 билиона долара у десет година до 2017. Пре пандемије ковида, инфлација и раст плата остали су испод 3,9 одсто, навео је "Бизнис инсајдер".

"Суперјефтин дуг" је олакшао предузећима да се "претерано прошире и запосле превише људи", рекао је Џош Хирт, виши економиста у "Вангарду".

Менаџери новца и корпорације сада морају да се прилагоде променљивом скупу економске реалности, наводи "Бизнис инсајдер" и истиче да је један од најјаснијих знакова да долази нови циклус када финансијска правила престану да функционишу на начин на који су некада радила.

Прошлог месеца, америчке Федералне резерве су снизиле каматне стопе први пут у више од четири године. Регулатор је смањио циљ за своју кључну каматну стопу за 0,5 процентних поена, на распон од 4,75-5 одсто.

image