Економија

ФТ: Инфлација на Балтику је упозорење остатку Европе

Доносиоци политичких одлука страхују да је ситуација у балтичком региону рани показатељ развоја ситуације са ценама током 2023. широм Европе
ФТ: Инфлација на Балтику је упозорење остатку Европеwww.globallookpress.com © IMAGO/Michael Gstettenbauer/Globallookpress

Када је ове године инфлација у Литванији достигла скоро незамисливих 20 одсто, становници руралног југа те балтичке земље морали су да затегну каиш.

"Људи мање купују. Тешко је. Сви се више труде, носе одећу коју већ имају како би мање пазарили“, каже 58-годишња продавачица чарапа и других ђинђува која своју робу презентује из пртљажника аутомобила.

У селу са 200 житеља у близини границе са Пољском, слична ситуација забележена је у локалној продавници.

"Када је избио рат, куповна моћ људи је опала јер су почели да штеде новац. Поскупели су гориво и грејање, струја, порези... Храна је последња ставка на коју људи мисле. Купује се само роба која је на снижењу", каже касир за "Фајненшал тајмс". 

Инфлација расте широм Запада и достигла је ниво који је последњи пут забележен пре неколико деценија. Међутим, инфлаторни удар изнад 20 одсто забележен је у Естонији, Летонији и Литванији и још је у порасту.

Иако су фактори који узрокују висок ниво инфлације специфични за регион Балтика, доносиоци политичких одлука страхују да је ситуација у овом региону рани показатељ развоја ситуације са ценама током 2023. широм Европе.

Балтичке владе, као и многе на Старом континенту, својим грађанима су понудиле различите врсте помоћи са намером да превазиђу поскупљења, посебно у енергетици.

Мартин Казакш, гувернер Централне банке Летоније, каже да је Балтик европски "канаринац у руднику угља", тј. "пробни балон" за оно што би могло да је снађе ове зиме и пролећа услед раста цена енергената.

Економиста шведске највеће "Сведбанке" на питање колега због чега нема протеста грађана, одговара да балтичке земље имају две предности које друге немају.

Прво, они неколико година уназад имају искуство са релативно високом инфлацијом, и друго, због сећања на присилну, деценијама дугу окупацију од стране Совјетског Савеза, "руска бруталност" у Украјини им је прихватљивија.

Стопа инфлације у балтичким земљама и пре руске инвазије била је између 7,5 и 12,3 одсто, што је знатно изнад просека Еврозоне.

У Летонији је 1992. године инфлација износила чак 950 одсто, тако да економисти имају само један закњучак - "Ситуација није као у Немачкој, где генерације нису виделе двоцифрену инфлацију".