Економија

"Блумберг": Илон Маск, једина особа у историји која је изгубила 200 милијарди долара

Богатство извршног директора "Тесле" стрмоглавило се последњих недеља због пада акција компаније
"Блумберг": Илон Маск, једина особа у историји која је изгубила 200 милијарди долараwww.globallookpress.com © Britta Pedersen/Keystone Press Agency

Илон Маск је био друга особа која је икада зарадила више од 200 милијарди долара, прешавши тај праг у јануару 2021. године, месецима након Џефа Безоса.

Главни извршни директор компаније "Тесла" сада је постао је једина особа у историји која је изгубила 200 милијарди долара своје нето вредности.

Масково богатство пало је на 137 милијарди долара након што су акције "Тесле" ослабиле последњих недеља, укључујући пад од 11 одсто у уторак, наводи "Блумберг". Маск је 4. новембра 2021. имао чак 340 милијарди долара и био је најбогатија особа на свету све док га овог месеца није претекао Бернард Арно, француски тајкун који стоји иза компаније за луксузну робу ЛВМХ.

Колико је пандемија донела новца предузетницима показује податак да је "Тесла" први пут премашио тржишну капитализацију од билион долара у октобру 2021, придруживши се свеприсутним технолошким компанијама "Епл", "Макјрософт", "Амазон" и "Алфабет", иако су његова електрична возила представљала само део укупног тржишта аутомобила.

Сада је "Теслина" доминација у електричним аутомобилима угрожена јер конкуренти хватају корак. Уз појачане притиске на "Теслу", Маск (51) је био заокупљен "Твитером" који је купио за 44 милијарде долара крајем октобра и где је кренуо да уводи драстичне промене.

Акције "Тесле" пале су нагло - 65 одсто у 2022. години, а Маск је, како би покрио куповину "Твитера" продао толико да оне више нису његова највећа имовина, према "Блумберговом" индексу богатства. Масков удео у његовој компанији "Спејс експлорејшн" већи од 44,8 милијарди долара, премашује део од приближно 44 милијарде долара у "Теслиним" акцијама. Када је реч о "СпејсИксу", Маск поседује 42,2 одсто ове компаније.

image