Економија

Лула прекинуо приватизацију бразилских државних корпорација

Према новоизабраном председнику Бразила, државне корпорације ће играти "кључну улогу" у новом економском циклусу земље, преносе бразилски медији
Лула прекинуо приватизацију бразилских државних корпорацијаwww.globallookpress.com © Wang Tiancong/XinHua

Новоизабрани председник Бразила Луиз Ињасио Лула да Силва одустао је од планова за продају осам државних корпоративних гиганата, укључујући нафтну компанију "Петролео Брасилеиро", познату као "Петробрас", известио је у понедељак бразилски портал "Г1".

Поред "Петробраса", налог за прекидање приватизације односи се и на "Пре-Сал Петролео", државну фирму одговорну за надзор и продају владиног удела нафте и гаса из уговора о подели производње, као и на поштанску службу "Кореиос" и предузеће "Емпреса Брасил де Комуникаооператор", која управља радиодифузном мрежом савезне владе.

Предузеће за ИТ услуге бразилског система социјалне заштите "Датапрев", државна нуклеарна компанија "Нуклеп", корпорација за ИТ услуге "Серпро", као и Национална компанија за снабдевање Министарства пољопривреде такође су скинуте са листе за приватизацију.

Лула је позвао да се спроведе "ригорозна анализа утицаја приватизације на јавне услуге, односно на тржиште", додајући да ће државне банке и велике нафтне компаније као што је "Петробрас" играти "кључну улогу" у новом економском циклусу.

Берзански индекс у Сао Паулу је у понедељак пао за 3,24 одсто, док су акције "Петробраса" пале за око 6 одсто након што је Лулин инаугурациони говор пробудио страхове инвеститора од интервенционистичке политике владе. Бразилска национална валута реал забележила је пад вредности за 1,5%.

Лула, који је првобитно био служио као председник Бразила од 2003. до 2010. године, положио је заклетву као председник Бразила 1. јануара.

Он је 2018. године био затворен због оптужби за прање пара након котроверзног судског процеса, али су осуде поништене наредне године. Лула се поново кандидовао и победио Жаира Болсанара на председничким изборима у октобру прошле године.

Болсанарова популистичко-десничарска администрација била је предмет многих контроверзи, укључујући оптужбе за корупцију и уништавање животне средине. Лулина влада претходно је пала услед оптужби за масовну корупцију у "Петробрасу", што је довело до опозива његове наследнице Дилме Русеф 2016. године.

image