Економија

Успорава инфлација у Италији

Сличан тренд у другим европским земљама подстиче наду да је раст цена у еврозони достигао врхунац
Успорава инфлација у Италијиwww.globallookpress.com © Jin Mamengni

Инфлација у Италији успорава, а сличан тренд приметан је у великим европским економијама попут Немачке, Француске и Шпаније, што подстиче оптимизам да је најгори раст цена од увођења евра можда достигао врхунац.

Инфлација је у децембру смањена на 12,3 процената у односу на 12,6 одсто колико је била у истом периоду претходне године, показали су подаци које је објавио Национални статистички институт ИСТАТ, пише "Блумберг". Највише су поскупели храна и струја.

Подаци буде наду да вишемесечна инфлација подстакнута енергетском кризом почиње да јењава, што би могло да омогући Европској централној банци (ЕЦБ) да мање агресивно повећава каматне стопе у условима рецесије.

Бројке објављене последњих дана показују успоравање раста цена у Немачкој, Француској и Шпанији.

Очекује се да ће подаци о инфлацији за еврозону такође показати једноцифрено успоравање. Креатори политике ЕЦБ већ су повећали стопе за 250 базних поена од јула.

Растући трошкови задуживања су проблем задужених земаља попут Италије. Чини се да ће инфлација бити трајни проблем након што је централна банка подигла своје пројекције повећања потрошачких цена у наредне три године.