Економија

Главни адвокат FTX-а постао сведок сарадник

Крипто компанија Сема Банкмана-Фрида поднела је захтев за банкрот 11. новембра, а три дана касније њихов главни правни саветник Данијел Фридберг добио је позив ФБИ-ја на који је одговорио спремношћу да сарађује у истрази
Главни адвокат  FTX-а постао сведок сарадник© Tanjug/AP Photo/Marta Lavandier, File

Адвокат компаније FTX Данијел Фридберг пристао је да сарађује са америчким органима гоњења који воде истрагу о банкроту ове крипто берзе што ће бити додатни притисак на оснивача и бившег извршног директора Сема Банкмана-Фрида, који је прошлог месеца ухапшен под оптужбом за финансијске преваре.

Фридберг, који је био главни правни саветник FTX-а, врло брзо после банкрота компаније и догађаја који су уследили, а које поједини западни медији називају највећом финансијском преваром у историји САД, одазвао се позиву истражних органа да сарађује са њима.

Он се састао 22. новембра са двадесетак званичника, међу којима су били надлежни из Министарства правде и ФБИ-ја, и рекао им оно што знао о томе како је Банкман-Фрид користио средства својих клијената како би финансирао пословну империју.

Позивајући се на имејлове у које је имао увид, размењене између учесника састанка, Ројтерс наводи да је Фридберг објаснио како је функционисала Банкман-Фридова компанија "Аламеда рисрч", а упознао их је и са детаљима разговора које је имао са људима из топ-менаџмета FTX-а.

Фридбергова сарадња са властима раније није била пријављена. Извор Ројтерса објаснио је да он није оптужен и да му није речено да је под истрагом. Адвокат FTX-а очекује да ће у истрази имати статус сведока сарадника, рекао је неименовани извор агенцији.

Наводе о сарадњи Фридберга и надлежних органа, нису желели да коментаришу ни Фридбергов адвокат, али ни ФБИ, FTX, портпарол Банкман-Фрида, као ни Министарство правде.

Компанија, која је била други највећи донатор Демократске странке, поднела је захтев за банкрот 11. новембра, а три дана касније Фридберг је добио позив ФБИ-ја на који је одговорио спремношћу да подели информације о пословању крипто берзе, уколико му FTX да одобрење да може да наруши поверљиви однос адвокат-клијент. Ројтерс наводи да компанија Банкмана-Фрида није то одобрила, али се јесте сложила да одређене информације могу да буду откривене истражитељима.

Фридберг је тада написао ФБИ-ју: "Желим да сарађујем у свим аспектима", а наводно је потписао и неку врсту споразума са властима.

Пре него што га је ангажовала крипто компанија Банкман-Фрида, Данијел Фридберг адвокатске послове обављао је за банке, финансијске фирме и предузећа која се баве онлајн гејмингом.

Ројтерс подсећа да је био главни правни саветник канадске фирме за онлајн видео-игре "Екскапса софтвер", која је била у центру скандала са преваром на сајту за покер "Ултимејт бет". Канадске власти казниле су "Ескапсу" са 1,5 милиона долара због тога што није довољно обезбедила сајт од штетних активности.

Компанија се распала, а у јавности је процурио аудио-снимак разговора наводно између Фридберга и званичника фриме о томе како да се носе са скандалом око превара на сајту за покер. Фридберг је за Ен-Би-Си изјавио да је снимак снимљен нелегално, али није ништа рекао о његовој аутентичности.

Агенција додаје и да је на сада обрисаном блогу на сајту FTX-а писало да је Данијел Фридберг њихов правни саветник од самог почетка, као и да је са њима прошао "сито и решето".

Ројтерс наводи и да је Фридберг дао оставку на своје место главног правног саветника 8. новембра, дан пре него што је топ-менаџменту саопштено да је компанија готово остала без новца.

image