Економија

Шолц жели енергетско партнерство са Ираком

Немачки канцелар је истакао да његова земља никад више неће зависити од само једног добављача, алудирајући на превелику зависност Немачке од руских енергената
Шолц жели енергетско партнерство са Ираком© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

У оквиру потраге за заменом за руски гас немачки канцелар Олаф Шолц повео је кампању за склапање енергетског партнерства са Ираком. Након што се састао са ирачким премијером Мохамедом Шија ел Суданијем у Берлину, канцелар је изјавио да Немачка у Ираку види веома доброг партнера када је реч о увозу гаса и нафте.

Уколико би био склопљен уговор са Ирачанима, Немачка би њихов гас могла да прослеђује и другим европским земљама.

Пошто је више од половине немачког увоза плавог енергента долазило из Русије, канцелар је истакао да ће Немачка убудуће променити праксу, тј. да се неће ослањати на само једног добављача.

"Не желимо, као што је био случај раније, да зависимо од једног лиферанта, него да мобилишемо многе и с њима сарађујемо", рекао је Шолц после састанка с Ел Суданијем а пренео немачки "Тагесшау".

Ел Судани је потврдио намеру Ирака да повећа извоз гаса, односно да складишти и користи гас који се спаљује као нуспроизвод експлоатације нафте.

"Представили смо могућности и позивамо немачке компаније да инвестирају у тај сектор", рекао је он.

Ирак је пети највећи произвођач нафте на свету, а извози и гас преко ЛНГ терминала који је 2022. отворила кућа "Басра гас компани".

На маргинама Ел Суданијеве посете представници немачког "Сименса" потписали су меморандум са ирачким министром за електрификацију Зијадом Али Фадилом о намерама за пројекат побољшања сада слабе електродистрибутивне мреже у Ираку.

"Имали смо добра искуства са 'Сименсом'. Изразили смо жељу да видимо и друге (немачке) компаније у областима здравства, образовања и пољопривреде", изјавио је Ел Судани након своје прве иностране посете након што је после вишемесечне политичке кризе формирао владу у октобру 2022. године.

image