Рускa нафта стиже до Индије: Да ли ће Запад одолети?

Компанијама са Запада је забрањено да учествују у трговини руском нафтом, чак и ако је намењена Индији или Кини, земљама које не признају западно ограничење цене

Русија ће задовољити потребе Индије за нафтом по тржишној цени, рекао је Ројтерсу извршни директор највеће руске нафтне компаније "Росњефт".

У децембру прошле године Група седам, Европска унија и Аустралија забраниле су компанијама са Запада да учествују у трговини руском нафтом, укључујући ту осигурање и транспорт, уколико је цена барела сирове нафте изнад 60 долара. То важи чак и ако је нафта намењена Индији или Кини, земљама које не признају западно ограничење цене.

Русија се у међувремену окренула далекоисточном тржишту, па постала и највећи добављач нафте Индији, заменивши Ирак.

На питање да ли ће Русија дати додатни удео компанији "ОНГЦ Видеш" или другим индијским предузећима у оквиру свог пројекта "Сахалин 1", извршни директор "Росњефта" Игор Сечин је рекао да одлука о томе лежи на руској влади.

"Сахалин 1" био је угрожен пошто је америчка компанија "Ексон мобил корп", која је имала скоро трећину удела у поменутом пројекту, одустала од учешћа у њему. Међутим, Русија је потом основала нову компанију којом управља подружница "Росњефта" а која је преузела права инвеститора на овом нафтно-гасном пројекту уместо америчке корпорације. У тој новој компанији индијски и јапански инвеститори имају удела.

Русија је прошле године одобрила захтеве "ОНГЦ Видеш", прекоморске инвестиционе подружнице државне компаније за нафту и природни гас (ОНГЦ.НС), и "Сахалин ојл енд гас девелопмент цо" (СОДЕЦО), конзорцијума јапанских фирми, да задрже својих 20 одсто, односно 30 одсто удела у пројекту "Сахалин 1".