Суморна предвиђања економиста САД за следећу годину

Док се ФЕД бори са инфлацијом, Америку чека већа незапосленост и економски пад

САД ће ући у рецесију током наредних 12 месеци, процењују економисти. То је закључак анкете, спроведене од 7. до 11. октобра, у којој је 66 стручњака одговарало на актуелна економска питања, преноси Волстрит џурнал.

Као одговор на инфлацију, Федералне резерве САД највероватније ће почети да повећавају каматне стопе крајем 2023. или почетком 2024. године. Ипак ФЕД неће успети да спречи економски пад и већу незапосленост.

Послодавци ће на нижи економски раст и слабији профит одговорити укидањем радних места током другог и трећег квартала следеће године.

Бруто домаћи производ (БДП) САД смањиће се у прва два квартала следеће године. БДП ће се смањивати по годишњој стопи од 0,2 одсто у првом кварталу и од 0,1 одсто у другом.

Ово је супротно од ранијих очекивања економста, изречених у јулу, који су предвиђали стопу раста од 0,8 одсто у првом кварталу и од један одсто у другом кварталу 2023. године.

Просечна прогноза економиста за стопу незапослености на крају следеће године је 4,7 одсто и очекују да ће она остати углавном на том нивоу до 2024. године. Иако је ова стопа незапослености ниска у поређењу са ранијим, ипак она показује како ће радници осетити напоре ФЕД-а да смањи инфлацију.

Повећање каматних стопа ФЕД-а може додатно да успори и потражњу за стамбеним зградама, а цене некретнина ће пасти за 2,2 одсто у 2023. години.

Еконимисти су у анкети разматрали и да ће ФЕД на крају морати да преокрене курс и почне да смањује каматне стопе крајем 2023. или почетком 2024. године.