"Бритиш петролеум" купује америчког произвођача гаса

Британска компанија располаже са више него довољним финансијским средствима због недавних скокова цена нафте, што је подстакло многе да траже веће порезе за енергетске гиганте

"Бритиш петролеум" одлучио је да купи америчког произвођача обновљивог гаса "Археја" за 4,1 милијарду долара што би овом британском гиганту помогло да достигне нулту емисију угљеника до 2050. године. 

Компанија неће имати проблем да издвоји ову своту, с обзиром на недавне скокове цена нафте, што је, с друге стране, покренуло многе да захтевају од британске владе да повећа порезе енергетским гигантима. 

Чак је и одлазећи шеф БП-овог ривала, ”Шела”, недавно наговестио да би владе „вероватно“ требало да више опорезују енергетске компаније, како би заштитиле најсиромашније од великих рачуна за струју.

Цене нафте, гаса и струје порасле су ове године након што су се велике економије поново отвориле након пандемијских блокада и након почетка специјалне операције у Украјини од стране главног произвођача енергије - Русије.

Извршни директор Бернард Луни рекао је да би аквизиција "Археја" могла да створи "правог лидера у сектору биогаса". 

"Археј", са седиштем у Хјустону, производи обновљиви природни гас који је еквивалентан количини од око око 6.000 барела нафте дневно.