Аналитичарка упозорава: САД срљају у финансијску кризу налик оној из 2008. године

Економисткиња позната по прецизном предвиђању прошлих криза каже да недавни низ економских проблема најављује невоље за Америку

Стефани Помбој, америчка економисткиња позната по својим предвиђањима краха тржишта некретнина раних 2000-их и глобалног финансијског колапса 2008, упозорава да би недавни хаос на банкарском и тржишту криптовалута могао да представља почетак још једне кризе.

"Оно са чиме се тренутно суочавамо је заиста озбиљно", рекла је Помбој, оснивач компаније за економска истраживања "Мајкро Мејвенс" у интервјуу за "Фокс њуз". "На ивици смо финансијске кризе у стилу 2008", додала је Помбој.

Помбој је своју процену изнела након затварања "Силикон вели бенка". Колапс СВБ-а уследио је након овонедељног затварања зајмодавца криптовалута "Силвергејт банке", као и банкрота прошле јесени крипто фирми FTX, БлокФи и "Три ероус капитал".

Администрација председника Џозефа Бајдена покушала је да ублажи забринутост због шире кризе. Минисарка финансија Џенет Јелен објавила је саопштење у којем је навела да је амерички банкарски систем "и даље отпоран, а регулатори имају ефикасне алате за решавање ове врсте догађаја".

Помбој није убеђена и прозвала је Јелен због "апсолутно сулуде" усредсређености на "разноликост, једнакост и инклузију" у време када брзо повећање каматних стопа открива крхкост америчког финансијског система оптерећеног дугом.

"Чујте, не можете да подижете стопе на рекордан начин у економији која има рекордан дуг уз максималне спекулације и да не очекујете никакве последице", рекла је она. "Било је очигледно да ће се ово догодити, а сада видимо да слабе карике у ланцу пуцају. Области у којима су спекулације биле најраширеније и најневероватније очигледно падају."

Помбој је додала да се године претераног преузимања ризика "враћају да их јако угризу за задњицу" и предвиђа да ће се ситуација "веома брзо развијати".

Републикански председнички кандидат Вивек Рамасвами је навео да је, баш као и током финансијске кризе 2008. године, која је делимично проистекла из настојања савезне владе да ублажи кредитне стандарде у заједницама са ниским приходима, неуспех СВБ-а можда подстакла политика.

У случају СВБ-а, фокус на такозване "одрживе финансије" или ЕСГ, можда је допринео лошим одлукама о кредитирању, рекао је он. "Када не научимо лекције, историја се понавља."

Менаџер хеџ фонда, милијардер Бил Екман упозорио је да би пропаст СВБ-а могао да изазове низ других банкрота проблематичних банака, што би изазвало ланчану реакцију налик 2008. јер "домине настављају да падају".