Шпанци су прошлог месеца платили више него икад за паељу, јер су порасле цене маслиновог уља, пиринча и махунарки.
Цена главних састојака потребних за кување препознатљивог националног јела скочила је за 19,1 одсто у односу на фебруар прошле године, према "Блумберговом" месечном индексу, који обједињује податке шпанског Националног института за статистику.
То је три пута више од стопе инфлације у Шпанији, која износи 6 посто. Највише је поскупело маслиново уље - за 33,5 одсто, махунарке и поврће за 23,6 одсто, док је цена пиринча скочила за 21,2 одсто.
Цене хране су наставиле брзо да расту и након што је влада смањила порез на основне намирнице почетком године. Пад производње воћа и поврћа изазван временским приликама, уз снажну инострану потражњу, довели су до повећања цена, наводи Министарство привреде.