"Банка Енглеске" почела хитне разговоре због продубљивања кризе у "Креди Свису"

У паду су берзански индекси, цене акција великих нафтних компанија, попут "Шела" и "Би-Пи-ја", као цене нафте, које су опале су за више од пет процената

"Банка Енглеске" почела је у среду увече хитне разговоре са међународним банкама, након што су акције "Креди Свис" пале за 30 одсто, ширећи панику у лондонском Ситију, преноси британски "Телеграф".

"Креди Свис", једна од највећих европских банака, подстакла је кризу на глобалном тржишту због страха да се налази на ивици финансијске катастрофе.

У среду увече, "Креди Свис" објавила је да ће узети кредит од Централне банке Швајцарске у износу од 44 милијарде фунти.

Све већи страх од нове банкарске кризе навео је финансијске стручњаке да преиспитају прогнозе економског раста, док неки предвиђају да ће централне банке ускоро почети да смањују каматне стопе.

У свом саопштењу, "Креди Свис" је навела да предузима "одлучне мере" како би омогућила несметане "исплате клијентима и другим заинтересованим странама."

Док се званичници "Банке Енглеске" разговарали са међународним колегама, аналитичари су се утркивали да процене утицај проблема у "Креди Свис" - "системски важној" институцији, која је уплетена у глобални финансијски систем.

Експерти су предвидели да ће бити хитно потребно спасавање банке како би се спречио колапс, који би могао потрести банке и пензионе фондове широм света.

Берзански индекси су у паду, тако је ФТСЕ 100 потонуо за скоро четири одсто. У паду су и цене акција великих нафтних компанија. Акције компанија "Шел" и "Бритиш петрол" су ослабиле за више од осам процената.

Цене нафте пале су за више од пет процената, јер сећања на финансијску кризу из 2008. и њене последице подстичу страх од глобалног економског пада.

"Лиман тренутак" за европска и глобална тржишта

Економисти су упозорили да колапс "Креди Свис" има потенцијал да заустави опоравак од двоструког шока изазваног пандемијом и сукобом у Украјини.

Нуријел Рубини, назван Доктор Пропаст због тачног предвиђања финансијске кризе из 2008, описао је кризу "Креди Свис" као "Лиман тренутак" за европска и глобална тржишта.

Рубини је изјавио да је ова банка "превелика да би пропала и превелика да би била спасена".

"Економско и финансијско тешко слетање је оно што предвиђам већ више од годину дана", додао је Рубини. "Сада је то, очигледно, неизбежно."

Након прошлонедељног колапса америчких банака "Силикон вели" (СВБ) и "Сигнејчр", инвеститори постају све забринутији за глобални банкарски сектор.

Проблеми "Креди Свис" су се посебно интензивирали у среду, када је њен највећи акционар одбацио могућност да уложи још готовине у банку. Председник Саудијске народне банке (СНБ) Амар Ел Кудаири рекао је да његова компанија неће више улагати капитал у "Креди Свис", наводно из регулаторних разлога.

Раније ове недеље, "Креди Свис" је појачао забринутост, признајући да је пронашао недостатке у својим финансијским извештајима.

Такође, ова банка је потврдила да су њени клијенти наставили да повлаче средства након низа веома штетних скандала.

Међутим, Улрих Кернер, извршни директор банке, изјавио је у среду швајцарским медијима: "Ми смо јака банка. Ми смо глобална банка под швајцарском регулативом. Ми испуњавамо и чак превазилазимо све регулаторне захтеве. Наш капитал, основа наше ликвидности, веома је јак."