Економија

Кијев тврди да је "Рајфајзен банка" спонзор рата

Украјинци "обележили" аустријску банкарску групу јер и даље послује у Русији, при томе кредитира војску РФ
Кијев тврди да је "Рајфајзен банка" спонзор ратаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Украјинска Национална агенција за превенцију корупције уврстила је аустријску банкарску групу "Рајфајзен" на своју листу међународних спонзора рата.

Како се наводи у саопштењу агенције, ова карактеризација је уследила пошто се та европска банка није повукла из Русије, и након што су њени званичници, преко представништва, признали Доњецку Народну Републику и Луганску Народну Републику.

Украјинска агенција је изразила незадовољство и због тога што руска филијала "Рајфајзена" даје повољне кредитне услове руској војсци, али и зато што у својим документима користи формулацију "Специјална војна операција".

На листи ратних спонзора из истих разлога нашли су се и немачки прехрамбени ланац "Метро", ​​француска малопродајна група "Аушан", италијанска цементна компанија "Буци уникем".

Према извештајима медија, "Рајфајзен" је био под притиском Европске централне банке (ЕЦБ) да, у складу са европским санкцијама, напусти руско тржиште – да прода, или затвори представништво. Како преноси Ројтерс, ЕЦБ не захтева да банка одмах оде из Русије већ инсистира на то ме да формира акциони план за прекид активности у РФ.

"Рајфајзен", који у Руској Федерацији послује од 1996. године, игра кључну улогу у економији земље будући да омогућава плаћање у еврима из Русије и у ту државу. Она је једна од само две стране банке на листи Централне банке РФ од 13 системски важних кредитних институција; друга је италијански "Уникредит".

Моревјецки: Санкционишите "Рајфајзен"

Пољски премијер Матеуш Моравјецки затражио је да "Рајфајзен" буде предмет санкција ЕУ ако настави своје активности у Русији.

"Верујем да би у не тако далекој будућности требало да се одреди конкретан датум када ће оне компаније које развијају пословање у Русији, попут 'Рајфајзен' банке, морати да обуставе своје активности у Русији. У супротном, треба применити санкције или неке друге мере", рекао је пољски премијер.

Моравјецки је навео и да пословањем у Русији, аустријска банка доприноси руском буџету.

Како преносе РИА Новости, из "Рајфајзен банк интернешонела" им је речено, да после захтева ЕЦБ, разматрају различите опције за будућност своје "ћерке" компаније.

image