Економија

Трговина ЕУ и Русије и даље тече: Дијаманти, обогаћени уранијум, ЛНГ, ђубриво

Прошле године Русија је увећала испоруке ЛНГ-а Европи, на ђубриву које је извезла ЕУ зарадила је 40 одсто више новца него 2021, док је руских дијаманата увезено у ЕУ у вредности од 1,4 милијарде евра
Трговина ЕУ и Русије и даље тече: Дијаманти, обогаћени уранијум, ЛНГ, ђубривоwww.globallookpress.com © © Photoagency Interpress

Са десет пакета санкција уведених Руској федерацији због сукоба у Украјини, Европска унија применила је најстроже казне икада уведене некој страној земљи. Али, њихов утицај "неће бити довољно значајан да ограничи руску способност да води рат против Украјине у 2023", навео је Европски парламент.

Уз то, доста трговине још увек се обавља између 27 држава чланица Европске уније и Русије, што се у извештају Ројтерса тумачи као резултат успешног лобирања, невољности ЕУ да прими јачи економски ударац и забринутости због ефекта на глобални ланац снабдевања.

Европска унија увезла је из Русије добра у вредности од 171 милијарде евра од марта 2022. до краја јануара ове године, показују подаци Еуростата. Та бројка супротстављена је оној од 60 милијарди евра колико је ЕУ прошлог месеца саопштила да је определила за Украјину током прошле године, констатује Ројтерс.

Наводи се и да је 2021. године Русија била пети највећи спољнотрговински партнер ЕУ са робном разменом вредном 258 милијарди евра.

Што се тиче гаса, који није обухваћен европским санкцијама, ЕУ је 2022. испоручено 40 одсто мање руског гаса него претходних година, али када је реч о течном природном гасу (ЛНГ) ствар је потпуно другачија.

Руске испоруке ЛНГ-а Европи порасле су од почетка Специјалне војне операције: са 16 милијарди кубних метара у 2021. на 22 милијарде кубних метара у 2022. години, показује анализа ЕУ.

Напомиње се да су испоруке ЛНГ-а иначе биле мање него испоруке руског гаса преко гасовода које су биле око 155 милијарди кубних метара годишње пре почетка руско-украјинског сукоба и увођења санкција ЕУ Руској федерацији.  

Санкције нису уведене ни на руску нуклеарну индустрију, а ограничењима у овој области отворено су се противиле Мађарска и Бугарска. Увоз производа руске нуклеарне индустрије у ЕУ достигао је готово 750 милиона евра у 2022, према подацима Еуростата.

Због једног од тих производа, обогаћеног уранијума, прошлог месеца је "Гринпис" критиковао француско министарство енергетике наводећи да су значајно повећали његов увоз из Русије од почетка руско-украјинског сукоба. Из Париза је тада објашњено да би било скупље раскинути уговоре које имају с Русијом него наставити их.

На дугачкој листи ЕУ санкција нису ни руски дијаманти којих је блок прошле године увезао у вредности од 1,4 милијарде евра. На црној листи није се нашла ни руска компанија која се бави њиховим ископавањем Алроса, која је под контролом државе.  

Порасла је и вредност увезеног ђубрива из Русије: прошлогодишњи увоз у ЕУ био је вредан 2,6 милијарди евра, 40 одсто више него 2021. будући да је смањење испорука надокнађено растом цена ђубрива. Поташа из Русије је строго ограничена или забрањена у ЕУ, али друге врсте ђубрива слободно се увозе.

Међу сировинама које такође не подлежу европским санкцијама је и никл који се користи у производњи челика. ЕУ је увезла овог материјала у вредности од 2,1 милијарде евра 2021, а чак 3,2 милијарде евра прошле године, забележила је статистика Еуростата.

Нека "велика имена" изостављена су са листе компанија и појединаца из Руске федерације којима је ЕУ увела санкције, наводи Ројтерс. На списку који обухвата чак 1.700 фирми и појединаца, осим Алросе, нема ни Росатома, Гаспромбанке и Лукоила.

image