ММФ омашио прогнозу: Глобални раст спорији него што смо мислили

Британски економисти који се баве залихама новца, а који у пандемији тачно предвидели високу инфлацију пре било кога другог, поново звоне на узбуну

Међународни монетарни фонд саопштио је да ће глобални раст ове године успорити више него што је раније предвиђао, делом због недавног потреса у финансијском сектору, објавио је "Блумберг".

Главни економиста фонда рекао је да ће банке убудуће бити нешто "паметније" у кредитирању. Неке од највећих америчких банака пријавиле су веће приходе од кредитирања у прошлој години пошто су Федералне резерве подигле каматне стопе.

Планирано смањење производње нафте од стране ОПЕК+ већ најављује веће цене, и тиме повећавају ризике од рецесије јер ће потрошачи имати мање новца да га потроше негде другде. Америчка инфлација је само мало попустила прошлог месеца, али притисци на цене су и даље повећани.

Британски економисти који се баве залихама новца, а који у пандемији тачно предвидели високу инфлацију пре било кога другог, поново звоне на узбуну. Раст новчане масе се урушава у Великој Британији, еврозони и САД, а они то читају као упозорење на рецесију и дефлацију.

Инфлација у Кини остала је пригушена у марту, што сугерише да ће можда бити потребно више монетарних или фискалних стимулација да би се ојачао опоравак привреде. Индекс потрошачких цена порастао је прошлог месеца за 0,7 одсто у односу на пре годину дана, мање од 1 одсто који су прогнозирали економисти. Дефлација цена произвођача се попела на 2,5 одсто, што је најнижи ниво од јуна 2020.