Бангладеш ће Русији за нуклеарну електрану платити у јуанима

Јужноазијска земља гради прву од две нуклеарне електране у сарадњи с руском државном компанијом за атомску енергију "Росатом"

Бангладеш и Русија су се договорили да користе јуан за измиривање обавеза у вези са нуклеарном електраном коју Москва гради у тој јужноазијској земљи, изјавио је у званичник владе Бангладеша, а пренео Ројтерс.

Бангладеш гради прву од две нуклеарне електране у сарадњи с руском државном компанијом за атомску енергију "Росатом" у пројекту вредном 12,65 милијарди долара, од чега се 90 одсто финансира кроз руски кредит који се враћа у року од 28 година, са грејс периодом од 10 година.

"Русија је хтела да плаћамо у рубљама, што за нас није опција. Зато смо се договорили да плаћамо у кинеским јуанима", рекао је за Ројтерс високи званичник у Одељењу за економске односе Бангладеша Утам Кумар Кармакер.

Пројекат ће помоћи у сузбијању честих искључења струје за које аналитичари очекују да ће се погоршати ове године пошто Бангладеш има тешкоћа с увозом горива будући да се суочио с брзим падом вредности националне валуте и девизних резерви.