Економија

Путниковић: Русија четврта по извозу течног гаса, Србија сигурна

Истиче да Србија, како каже, на срећу има Турски ток и да нам земље кроз које он пролази нису реметиле доток, за разлику од Западне Европе
Путниковић: Русија четврта по извозу течног гаса, Србија сигурнаwww.globallookpress.com © Stefan Sauer/dpa

Главна и одговорна уредница портала "Енергија Балкана" Јелица Путниковић сматра да ће цене електричне енергије и природног гаса за домаћинства у Србији и после поскупљења 1. маја остати међу најнижим у Европи.

"Сам природан гас је јако битан због повољне цене. С друге стране, ми имамо дугорочан уговор с Русијом тог енергента", наводи она и додаје да се најављују нови пројекти који ће бити завршени крајем године, где ће Србија имати могућност снабдевања из других праваца.

Истиче да што се тиче новог снабдевања, добро је што је у Банатском Двору и складиштима у Мађарској резерви од претходне године.

"Колико сам чула, најављују се нове допуне тог гаса. С Азербејџаном се преговара о додатним количинама природног гаса који би могао да стигне за наредну грејну сезону. Верујем да нећемо имати проблема", наводи Путниковићева. 

Даје пример да онај ко хоће да отвори неку фабрику у Србији, може да рачуна на сигурно снабдевање гасом и да неће бити истоветних проблема као код приватника у Западној Европи.

Уредница портала "Енергија Балкана" наглашава да је тешко проценити какве ће цене гаса бити и да то ни они који су на самој берзи не смеју да прогнозирају.

"Сада имамо појефтињење нафте зато што је ОПЕК смањио испоруке да не би дошло до неких већих поремећаја, али рецесија у Америци, криза у Западној Европи, најава већих потрошача Кине да им не требају веће количине је утицало на појефтињење нафте", објаснила је она.

Истиче да Србија, како каже, на срећу има Турски ток и да нам земље кроз које он пролази нису реметиле доток, за разлику од Западне Европе која умногоме зависи од гаса који стиже танкерима и који је скупљи.

Русија извозник, Украјина посредник, Европа купац

Украјина је једино наставила да шаље руски гас ка Европи, тако да је Европа почела да тражи нове дугорочне снабдеваче, упозорава.

"Гас већ тече постојећим гасоводом Снага Сибира до Кине. Граде се и уговарају нови. Оно о чему се мало говори је то да је Русија кренула да у својим лукама у Северном мору прави ЛНЏ терминале, да извози гас. Често и тај гас иде у Европу преко посредника, па то буде опет купљено као да није руски, а заправо јесте", наводи Путниковићева.

Додаје и да је Русија избила на четврто место као извозник течног гаса, што значи, истиче да она себи налази нове купце, а Европа опет налази нове продавце.

Што се тиче цене нафтних деривата, Путниковићева подсећа да је Влада Србије донела одлуку да и до краја маја задржи контролу цена, што значи да неће бити неких наглих скокова, јер би, како указује неки власници пумпи поскупели много више. 

image
VV inauguration
banner