Одговор "Хуавеја" на забрану из Вашингтона: Чега нема - то се направи

Рен Зхенгфеи, оснивач "Хуавеја", је рекао да је компанија пронашла домаће алтернативе за више од 13.000 компоненти и редизајнирала више од 4.000 штампаних плоча након увођења америчких санкција

Кинески "Хуавеј" је као одговор на америчке санкције омислио интерни софтвер за замену америчког система који, захваљујући контроли извоза Вашингтона, кинеска технолошка компанија више није могла да купи. Технолошка група сада покушава да предводи кинеске компаније које желе да смање ослањање на западну технологију, пише "Фајненшел тајмс".

"Пре три године били смо одсечени од старог система ЕРП (планирања ресурса предузећа). Данас са поносом објављујемо да смо пробили ту блокаду. Преживели смо", рекао је Тао Јингвен, члан одбора компаније "Хуавеj" и председник одељења за квалитет, пословне процесе и ИТ управљање. 

"Хуавеј" је, уз помоћ владиних грантова и финансирања из Пекинга, покушао да предводи пут кинеским компанијама које желе да смање своје ослањање на западну технологију с обзиром да геополитичке тензије расту.

Од 2019. године Вашингтон – који тврди да "Хуавеј" представља безбедносни ризик и страхује да би могао да олакша кинеско шпијунирање – забранио је америчким добављачима да продају "Хуавеју" чипове без извозних дозвола и спречио компанију да користи било коју америчку технологију за дизајн и производњу.

Продаја, профит и тржишни удео "Хуавеја" су пали након увођења контрола, а пословање компаније која је некада била највећа на свету по продаји мобилних телефона је десетковано. Недостатак приступа чиповима значио је да је била приморана да престане са производњом 5Г телефона.

У 2021, њен приход је пао за трећину, иако је његов профит подстакнут продајом "Хонора", бренда паметних телефона. Прошле године, компанија је рекла да се вратила на "уобичајено пословање", предвиђајући повратак на годишњи раст прихода ове године.

Централно место у стратегији "Хуавеја" била је жеља да се етаблиране западне технологије замене локалним производима, што је дугорочни циљ Пекинга.

Кина је 2022. доделила владине грантове "Хуавеју" у вредности од око 948 милиона долара, што је дупло више у односу на претходну годину. Компанија је, такође, добила субвенције за специфичне истраживачке пројекте.

Компанија је у саопштењу навела да је подршка владе високотехнолошким истраживачким програмима уобичајена у већини земаља и да се "Хуавеј" не разликује од других компанија у индустрији које се пријављују за ову врсту подршке.

У марту је председник "Хуавеја" Ерик Ксу рекао да су група и њени индустријски партнери направили пробој у алатима за аутоматизацију електронског дизајна за чипове на и изнад 14-нанометарског чвора, области у којој доминирају америчке компаније, иако неколико генерација иза водеће технологије.

У фебруару је Рен Зхенгфеи, оснивач "Хуавеја", рекао да је компанија пронашла домаће алтернативе за више од 13.000 компоненти и редизајнирала више од 4.000 штампаних плоча након увођења америчких санкција.

Изазовнији је покушај да се замене софистицирани алати за производњу чипова као што је литографија, тржиште којим глобално доминира холандска компанија АСМЛ. Крајем прошле године је "Хуавеј" пријавио патент за један од најнапреднијих аспеката технологије литографије, према кинеском заводу за патенте.

Развој замена за западну технологију значи да компанија нуди шири спектар производа, што би требало да помогне "Хуавеју" да приступи тржишту за које се процењује да вреди 2,38 милијарди долара и да буде део дигиталне трансформације од 2022. до 2026. године.

Током протекле две године, локалне самоуправе у више од 20 градова у Кини изградиле су рачунарске центре са вештачком интелигенцијом и углавном су одлучиле да користе чипове домаћих компанија, при чему 79 одсто њих користи АИ чипове из Хуавеја.