Економија

Студија: Русија и даље на листи земаља са највећим бројем супербогаташа

У Русији живи више од 400 људи који имају више од 100 милиона долара
Студија: Русија и даље на листи земаља са највећим бројем супербогаташа© Jacob Vizek/Unsplash

Русија је на десетом месту листе земаља са највећим бројем особа чије богатство премашује 100 милиона долара, указује се у студији лондонске консултантске фирме "Хенли и партнери" и агенције која прати светско богатство "Њу ворлд велт".

Студија је показала да на свету има 25.490 људи чије богатство премашује 100 милиона долара. Махом је реч о власницима технолошких или мултинационалних компанија, финансијерима или богатим наследницима. Њихов број се више него удвостручио у последњих 20 година, пренео је "Ар-Би-Кеј њуз".

Сједињене Америчке Државе дом су највећем броју ових милионера. Њих 9.730, односно 38 процената, живи у тој земљи. Кина и Индија су на другом, односно трећем месту са 2.021 и 1.132 супербогаташа. На четвртом месту је Велика Британија са 968 супермилионера, док је на петом Немачка са 966.

У другој половини листе су Швајцарска (808), Јапан (765), Канада (541) и Аустралија (436). У Русији живи 435 изузетно богатих особа.

Занимљиво је да су велике економије попут Француске и Италије далеко испод Русије по броју мултимилионера.

Истраживања показују да ће број супербогатих наредних година рапидно скочити у Африци и Азији, које би до 2032. требало да преузму примат на листи уместо САД и Европе. Аутори студије предвиђају и да ће Вијетнам и Индија у наредној деценији имати најбржи пораст броја супермилионера.

Острвска држава Маурицијус, која је популарна дестинација за милионере, могла би да има пораст броја супермилионера од 75 одсто до 2032. године. Прогнозе су добре и за афричке државе Руанду, Уганду и Кенију где се очекује да ће број богаташа порасти за 55 одсто.

image