Економија

Вершињин: Разговори о споразуму о житу сутра у Истанбулу

Заменик руског министра спољних послова поручио да ће "многе земље света имати користи" од тога да се баријере за извоз руских пољопривредних производа и ђубрива уклоне
Вершињин: Разговори о споразуму о житу сутра у ИстанбулуGetty © Scott Olson

Састанак на високом нивоу о споразуму о житу биће одржан у Истанбулу од 10. до 11. маја, изјавио је данас заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин.

"Да, сутра и прекосутра имамо састанак на високом нивоу у четвоространом формату у Истанбулу", рекао је он новинарима, пренеле су "РИА Новости".

Заменик министра спољних послова РФ Сергеј Вершињин је у ексклузивном интервјуу за РТ, рекао да покушаји Украјине да експлоатише црноморски житни коридор како би спроводила терористичке нападе на Криму не могу да се толеришу.

Говорећи након разговора руске стране са шефом Уједињених нација за трговину и развој о обнови Споразума о житу који истиче 18. маја, Вершињин је указао да Русија није задовољна досадашњим резултатима споразума.

Он је напоменуо да се жито извози "у најразвијеније земље", иако је идеја коју је изнео генерални секретар УН Антонио Гутереш "била да се обезбеди прехрамбена безбедност у свету", истакавши да се то "заправо не дешава."

Заменик министра спољних послова РФ је рекао да стране у споразуму раде на међународном хуманитарном коридору за извоз житарица, "али сви знају да је, на жалост, украјинска страна користила то за организовање терористичких напада на Севастопољ, што је апсолутно неприхватљиво."

Вершињин је подвукао да ће "многе земље света имати користи" од тога да се баријере за извоз руских пољопривредних производа и ђубрива уклоне.

Руски званичници су у више наврата упозоравали да санкције посредно онемогућавају извоз руске хране и ђубрива земљама којима су најпотребније, иако је Споразум о житу омогућио извоз украјинских житарица, које су пак махом завршиле на европским тржиштима.

Споразум је додатно компромитован након неколико украјинских напада који су спроведени преко житног коридора, што је довело до тога да Русија накратко суспендује своје учешће у октобру 2022. године.

Министарство одбране Руске Федерације је у априлу саопштило да је Украјина прекршила обећање да неће користити житни коридор у војне сврхе, након што је неколико чамаца без посаде напало базе Црноморске флоте и цивилну инфраструктуру у Севастопољу у два наврата.

image