Економија

Извоз руског дизела у Латинску Америку нагло скочио

Русија у периоду између јануара и априла ове године извезла око 1,5 милиона тона дизела у земље Латинске Америке, углавном у Бразил, а целе претходне године тамо је продала 211.000 тона овог горива, наводи Ројтерс
Извоз руског дизела у Латинску Америку нагло скочиоGetty © Mark Renders/Getty Images

Москва је повећала испоруке нафтних деривата Латинској Америци као одговор на западне санкције и ограничења цена руске нафте, преноси Ројтерс, позивајући се на тржишне изворе и податке аналитичке куће "Рефинитив еикон".

Подаци указују да су два теретна брода, носећи око 73.000 тона дизела, кренула из руске балтичке луке Приморск у луку Гвајакан у Чилеу. "Рефинитив" наводи да је Русија у периоду између јануара и априла ове године извезла око 1,5 милиона тона дизела у земље Латинске Америке, углавном у Бразил.

Поређења ради, Русија је током целе претходне године региону испоручила 211.000 тона овог деривата.

Русија је деценијама била главни снабдевач Европе дизелом, а земље ЕУ сада имају потешкоће да задовоље домаћу потражњу. Међутим, ембарго ЕУ на руске нафтне деривате, који је ступио на снагу 5. фебруара, довео је до тога да се руски дизел преусмерава не само у Азију, Африку и Блиски исток, већ све више и у Латинску Америку.

Како наводи Ројтерс, руски дизел преузима удео у латиноамеричком тржишту од америчког, који је традиционално чинио позамашан део увоза овог горива у Бразил.

Г7, ЕУ и Аустралија у фебруару су ограничиле цену руског горива на 100 долара по барелу за дизел, млазно гориво и бензин из Русије и 45 долара по барелу за производе који се продају уз попуст, као што је мазут.

Москва је затим објавила да ће престати да продаје нафту и нафтне деривате земљама које подржавају ограничења цена и да ће смањити производњу за 500.000 барела дневно у периоду између марта и децембра.

image