Економија

Индијски бродови који превозе руску нафту остају без дозвола

Запад покушава на све начине да спречи кршење санкција уведених Русији од почетка Специјалне војне операције у Украјини
Индијски бродови који превозе руску нафту остају без дозволаGetty © Finnbarr Webster / Stringer

Индијска компанија "Гaтик шип менаџмент", која је постала главни превозник руске нафте од почетка рата у Украјини, остаће без сертификата за 21 пловило до 3. јуна, објавила је поморска услужна компанија "Лојд реџистер".

"Гатик" је претходно морао да нађе под којим заставама ће пловити 36 танкера којима је дозволе одузео Међународни регистар бродова Сент Китса и Невиса, јер су "пловила која су саобраћала с њиховом дозволом прекршила компанијине високе стандарде пословања". Регистар није пружио додатне детаље.

"Лојд реџистер" је пак био конкретнији у саопштењу које је послао Ројтерсу – та компанија је, наводи се, "посвећена поштовању прописа о санкцијама на трговину руском нафтом", те ускраћује своје услуге пловилима за које релевантне власти утврде да крше међународне санкције (уведене на руску нафту).

Надлежности компанија попут "Лојд реџистра" обухватају проверу способности за пловидбу, затим сертификате, осигурање бродова и упловљавање истих у луке.

Да више не обезбеђује "Гатикове" бродове, потврдио је Ројтерсу и велики амерички осигуравач "Американ клаб", док је руски осигуравач "Ингострак" саопштио да су дозволе издате индијској компанији истекле у априлу и да их неће обнављати.

Све ово је део западних тежњи да умањи кршење санкција уведених Русији од почетка Специјалне војне операције у Украјини.

Наиме, захваљујући великој непрозирности у сектору поморства многа пловила несметано саобраћају под заставама других земаља, и користе осигуравајуће услуге компанија које нису са Запада.

Велику сумњу је побудило то што је званично индијска компанија "Гaтик шип менаџмент" од почетка руско-украјинског сукоба драстично увећала своју флоту, чиме је постала један од највећих светских власника нафтних танкера, а неретко се доводи у везу с руским нафтним гигантом "Росњефтом".

Индија иначе не признаје санкције уведене Русији и тренутно је највећи купац руске нафте која се испоручује поморским путем.

image