Економија

"Новости": Србија убрзано повећава залихе нафте и гаса

Резерве црног злата тренутно довољне за 84 дана потрошње, каже министарка енергетике
"Новости": Србија убрзано повећава залихе нафте и гаса© Photo by Guang Niu/Getty Images

Србија се интензивно припрема за наредну зиму обезбеђујући резерве нафте и гаса док на глобалном нивоу влада велика неизвесност по питању њихове доступности и цене наредне грејне сезоне, пишу "Новости".

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић истакла је да су укупне резерве нафте и деривата из различитих извора тренутно довољне да се подмири око 84 дана просечне дневне потрошње.

Она је навела да се интензивно ради на повећању залиха, како би се обезбедила већа сигурност снабдевања.

"Подсећамо да су на крају прошле године резерве нафтних деривата биле 51 одсто веће у односу на 2021 годину", рекла је Ђедевићева за "Новости".

Она је истакла да су за сигурност и снабдевање важни и други видови резерви, као што су робне резерве у поседу нафтних компанија говорећи о припремама  за наредну зиму министарка истиче да енергетска криза није прошла са завршетком ове грејне сезоне.

"Већ сада радимо на томе да што спремнији дочекамо наредну сезону и да што мање зависимо од екстерних фактора који су главни извор ризика по сигурност снабдевања", рекла је Ђедовићева.

Министарка је навела да постоји више праваца деловања, међу којима је најважнији задатак завршетак градње нове термоелектране Костолац Б3, снаге 350 мегавата, као и завршетак гасне интерконекције Србија-Бугарска, која се очекује на јесен.

Она је нагласила да је приоритет даље повећање обавезних резерви нафте и нафтних деривата и додала да ће се у будућности радити и на диверсификацији у области снабдевања црним златом кроз изградњу нафтовода ка Мађарској.

"Такође пратимо и производњу, као и планирани увоз угља да би смо имали довољне количине за наредну сезону", наводи министарка.

Вучић: Држава води рачуна

Председник Србије Александар Вучић, недавно је поручио грађанима да могу да буду спокојни и да држава води рачуна о енергентима.

"Ми у овом тренутку имамо 540 милиона кубних метара гаса у резерви. То нећемо да трошимо. Гледаћемо да подигнемо до зиме, ако будемо могли, до 600 милиона кубних метара да будемо сигурни", рекао је Вучић.

Он је указао да то омогућава и додатну сигурност због ТЕ-ТО Панчево и ТЕ-ТО Нови Сад и за електричну енергију, имајући у виду да су то гасне електране.

Из земаља које спадају у највеће произвођаче течног гаса (ЛНГ) и нафте, Катара и Саудијске Арабије, стигло је упозорење да најгоре тек долази, када је реч о несташици ова два енергента.

Сад ал-Каби и његов саудијски колега принц Абдулазиз бин Салман рекли су да мањак улагања у нафту и гас, док свет покушава да пређе на чистија горива, како би спречио глобално загревање, ризикује да изазове енергетску кризу, преноси агенција Франс прес.

"Једина ствар која ће спасити човечанство и Европу ове године је топла зима", изјавио је катарски министар енергетике Сад ал-Каби, током Катарског економског форума у Дохи.

image