"Креди Свис" плаћа скоро милијарду долара одштете бившем премијеру Грузије

Милијардера је био жртва личног банкара Патриса Лескодрона, који је скоро деценију злоупотребљавао рачуне појединих клијената

Судија Међународног трговинског суда у Сингапуру наложио је "Креди Свису" да плати 926 милиона долара одштете бившем грузијском премијеру Биџини Иванишвилију, што ће бити последњи ударац за ову банку пре него што ће је УБС преузети следеће седмице, пише "Фајненшел тајмс".

Сума ће бити умањена за већ исплаћени износ од 79 милиона долара, а у обзир би требало узети и суму из случаја на Бермудима – најбогатији човек Грузије прошле године је добио спор против швајцарске банке када му је додељена одштета од 607,5 милиона долара – како не би дошло до двоструке наплате.

"Креди Свис" је пак саопштио да ће уложити жалбу на пресуду, а банка се жали и на пресуду у случају Бермуда.

Милијардер се суди с "Креди Свисом" од 2011. године – постао је жртва личног банкара Патриса Лескодрона, који је скоро деценију злоупотребљавао рачуне појединих клијената укључујући и руског олигарха Виталија Малкина, а не би ли себи обезбедио раскошан живот, купујући луксузне куће, скупе аутомобиле и ролекс сатове.

Лескодрон је кривично осуђен 2018. а потом се убио 2020, када је превремено пуштен на слободу. При томе откривено је да је банка имала доказе о бројним сумњивим трансакцијама, као и четири формална дисциплинска поступка по којима није реаговала.