Американцима се обија о главу употреба долара у геополитичким сукобима

Док Вашингтон све чешће користи долар како би водио геополитичке битке, све више светских лидера тражи начин да се ослободи "зелембаћа"

Широм света, све више земаља буни се против хегемоније америчког долара, пише "Блумберг".

Бразил и Кина су се недавно договорили да тргују у својим валутама. Индија и Малезија су у априлу потписале споразум о већој употреби рупија, а чак је и амерички савезник Француска почела да користи јуан у трансакцијама.

Многи светски лидери кажу да Вашингтон користи долар као оружје, како би прогурао своју спољнополитичку агенту и истовремено казнио оне који им се противе. Добар пример тога је Русија, наводи "Блумберг", којој су САД наметнуле санкције, замрзле имовину и стране резерве и избацили из банкарског система СВИФТ.

Тим ослањањем на моћ долара и подсећањем да добар део света зависи од њега, Америка је успела да антагонизује многе лидере и поткопа како углед своје валуте тако и утицај САД на глобалну сцену.

Иако је за ову промену делом одговорна и Кина која жели већу улогу јуана у међународном финансијском систему, преокрет заправо нема толико везе са Пекингом, пише "Блумберг".

Индија - која дефинитивно није стратешки савезник Кине - и Малезија су у априлу најавиле нови механизам за обављање билатералне трговине у рупијама у оквиру шире кампање индијске владе - која није увела санкције Москви - да заобиђе долар за барем неке међународне трансакције.

Месец дана касније, Асоцијација земања југоисточне Азије (АСЕАН) најавила је да ће повећати употребу валута чланица за регионалну трговину и инвестиције.

Јужна Кореја и Индонезија су пре само неколико недеља потписале споразум о промовисању директне размене вона и рупија.

Бразилски председник Луиз Ињасио Лула да Силва критиковао је доминацију долара током посете Шангају. Окружен заставама земаља БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина Јужна Африка), позвао је највеће светске економије у развоју да нађу алтернативу за замену долара у спољној трговини.

Долар је и данас најдоминантнија резервна валута и захваљујући томе, Америка има јединствен утицај на економске судбине многих земаља.

"Блумберг" наводи да се око 88 одсто свих светских трансакција, чак и када оне не укључују САД или америчке компаније, обавља у доларима, али не помиње да се то односи на банкарски систем СВИФТ (уз ког је Русија искључена), али не и на руски СПФС или кинески ЦИПС.

Русија није једина која се нашла на удару америчких санкција протеклих година. И демократе и републиканци користили су финансијске мере против Либије, Сирије, Ирана и Венецуеле.

"Земље су деценијама грцале под доминацијом америчког долара", каже Џонатан Вуд, директор за глобална питања у консултантској кући "Контрол рискс". "Агресивнија и експанзивнија употреба америчких санкција последњих година појачава ову нелагоду и поклапа се са захтевима великих тржишта у развоју за новом расподелом глобалне моћи."

Иако експерти не очекују да ће суноврат долара као водеће светске валуте бити брз, упозоравају да се тренд дедоларизације захуктава, и то нарочито у земљама у развоју попут групе БРИКС или Латинске Америке који су најавили своје валуте.