Једини у Европи: Пале цене хране у Русији

Најнижа инфлација међу европским земљама средином пролећа забележена је у Швајцарској где су цене хране порасле за 5,4 одсто у односу на пре годину дана

Русија је једина земља у Европи где је у априлу забележена дефлација у сегменту прехрамбених производа – цене су пале за 0,22 одсто на годишњем нивоу.

Најнижа инфлација међу европским земљама средином пролећа забележена је у Швајцарској где су цене хране порасле за 5,4 одсто у односу на пре годину дана. Стопе инфлације испод 10 одсто забележене су и у Белорусији (6,1 одсто), на Кипру (6,7 одсто) и у Албанији (9,6 одсто).

Највећи скок цена хране у априлу забележен је у Мађарској – до 39 одсто. Такође, годишње стопе раста цена изнад 20 одсто забележене су у Словачкој (25,4 одсто), Естонији (23,4 одсто), Србији (23,1 одсто), Украјини (22,2 одсто), Литванији (21,9 одсто) и Летонији (20,2 одсто).

У већини европских земаља темпо раста цена хране највише је успорен у Чешкој, као и у Босни и Херцеговини – у овим земљама инфлација је смањена за 6,2 одсто у односу на април 2022. 

Истовремено, стопа инфлације у Ирској је највећа у последње 43 године и износи 13,1 одсто. Раст цена хране убрзан је у две земље: Исланду (за 0,2 одсто) и Норвешкој (1,9 одсто).

Годишњи пад цена хране и безалкохолних пића у Русији је до априла ове године забележен само једном – у јуну 2018. године када је износио 0,42 одсто.

Истраживање је спровела агенција "РИА Новости" на основу података националних статистичких служби 40 европских земаља, које су почетком јуна објавиле податке за април.

Показатељ инфлације када су у питању прехрамбени производи узима у обзир промене цена хране и безалкохолних пића.