Британски нафтни магнат чува удео у власништву "Росњефта"

Директор "Росњефта" Игор Сечин изјавио је данас да је БП остао "прикривени деоничар" и да за своју инвестицију добија "изванредну компензацију"

Британски нафтни магнат "Бритиш Петролеум" (БП) и даље чува свој удео у власништву руског "Росњефта" иако је по почетку војне операције у Украјини најавила да ће се продати свој удео у власништву руске компаније.  

"Волео бих да обавестим своје цењене колеге да се БП није одрекао свог удела у власништву 'Росњефта' упркос острашћеним изјавама које је управни одбор дао 27. фебруара. Упркос својој реторици, БП наставља да буде прикривени деоничар," изјавио је директор Росњефта Игор Сечин данас.

"Бритиш Петролеум" не учествује у управљању компанијом али је задржао сва права и дивиденде у складу са својим улогом, указао је Сечин, и додао да је британска компанија скоро примила 700 милиона долара у дивидендама за другу половину 2021. године.

Он је такође истакао да "Бритиш Петролеум" зарађује 37 милијарди долара од заједничког пословања са "Росњефтом" на основу инвестиције од десет милијарди долара, што је назвао "изванредном компензацијом" за капитал који је британска компанија инвестирала.

"Бритиш Петролеум" је у фебруару најавио продају свог удела у власништву компаније који износи 19.75 одсто као и да ће се повући из три заједничка пословна подухвата са "Росњефтом". Челници компаније су ове одлуке донели као одговор на критике због очувања пословних веза са руском компанијом упркос одлуци Запада да окрене леђа Русији због започињања војне интервенције у Украјини.

БП је у марту најавио да неће потписивати нове уговоре о куповању руске нафте и гаса, али да ће направити изузетак у случају угроженог ланца снабдевања. Британска компанија је у мају пријавила губитке у висини од 20.38 милијарди долара за први квартал 2022. године, образложивши лоше пословање одлуком да се лиши свог удела у "Росњефту" и другим руским пројектима.

"Бритиш петрол" представља највећег страног деоничара "Росњефта". Остале деоничаре чине руски "Росњефтгас", две подружнице "Розњефта" и катарски "Кју-Ејч Оил Инвестментс".