Процват руско-турске трговине: Циљ да годишња размена достигне 100 милијарди долара

Прошле године Турска и Русија потписале су меморандум o економскoj сарадњи који предвиђа да билатерална размена достигне 100 милијарди долара годишње

Трговина Москве и Анкаре је наставила да расте, при чему је обим робе коју је Русија извезла у априлу износио 4,17 милијарди долара, показују званични подаци, пише.

Према Турском институту за статистику, Русија је била водећи снабдевач Турске, чинећи скоро 15 одсто укупног увоза земље. Следе Кина, Немачка, Италија и САД, са комбинованим уделом турског увоза из ових земаља који је у априлу достигао 44 одсто.

Извештај, такође, показује да је Турска у прва четири месеца ове године увезла руску робу у вредности од 17,2 милијарди долара.

Москва и Анкара имају за циљ да продубе економску сарадњу и прошире билатералну трговину. У априлу су се руски председник Владимир Путин и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган сложили да подстакну међусобна улагања и помогну руским и турским предузећима да уђу на тржишта једни других.

Према Путиновим речима, трговински промет између две земље у 2022. години премашио је 62 милијарде долара.

Прошле године Турска и Русија потписале су меморандум o економскoj сарадњи који предвиђа да билатерална размена достигне 100 милијарди долара годишње. Две земље су се сложиле и да уведу руску рубљу као валуту за обрачун у билатералној трговини, укључујући плаћање за испоруку руског природног гаса.

Подаци показују да је прошлог лета Турска постала један од пет највећих извозника у Русију, док је 2021. била на 11. месту испред САД, Француске, Јапана, Пољске и Италије.