Више цене гаса у Европи за следећу годину због "ризичне и неизвесне" наредне зиме

Како упозорава "Блумберг", проблем представља и то што споразум о транзиту гаса између Москве и Кијева истиче у децембру 2024. године

Наредна грејна сезона у Европи биће ризична, наводи "Блумберг" објашњавајући да се повећава разлика у европским ценама течног природног гаса (ЛНГ) за ову и наредну зиму.

Фјучерсима за децембар 2023. се тргује уз попуст од око осам одсто у односу на децембар 2024. године, што указује да се краткорочни ризици ублажавају, али да Европи и даље прети велика неизвесност.

"Чини се да ће зима следеће године бити ризичнија. И даље ће бити прерано да осетимо користи од додатних токова ЛНГ-а из САД, који би требало да буду доступни од 2026. године, а време не може заувек да остане благо", рекао је Ник Кембел, директор у консултантској компанији "Инспајерд енерџи". 

Како подсећа "Блумберг", проблем је и то што споразум о транзиту гаса између Москве и Кијева истиче у децембру 2024. године.

"Због тога је неизвесна будућност преосталих руских токова ЛНГ у Европу који долазе преко Украјине", каже Џејмс Вадел, шеф глобалне консултантске компаније која се бави течним природним гасом "Енерџи аспектс". 

Више цене гаса би такође ометале европску борбу против инфлације. Растуће цене енергената прошле године су умањиле европску индустријску активност и смањиле потражњу за горивом, која се можда никада неће опоравити, наводи "Блумберг".