Економија

Ускоро нови ваучери за одмор у Србији; Мали: Новца има за све врсте помоћи и субвенција

Субвенционисани ваучери могу да се користе искључиво у угоститељским објектима изван места пребивалишта и студирања, и то у трајању од најмање пет ноћења
Ускоро нови ваучери за одмор у Србији; Мали: Новца има за све врсте помоћи и субвенција© Танјуг/Владимир Шпорчић

Пријава за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији почеће током јуна, а вредност је као и претходног пута 5.000 динара. Исти број ваучера подељен је 30. маја за само неколико сати, па је Влада Србије одлучила да још једном подржи грађане да летују у својој земљи. Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС да је сет економских мера помоћи грађанима, међу којима је и шанса за јефтинији одмор у Србији, усмерен ка подизању животног стандарда грађана. Он је навео да је до сада већ подељено око 200.000 ваучера и додао да ће за ту меру бити издвојено још 500 милиона динара.

Право на ваучере имају пензионери, затим особе старије од 65 година, рачунајући од дана у коме се подноси пријава за доделу ваучера, а не примају пензију, незапослени са евиденције Националне службе за запошљавање, као и корисници посебне и привремене новчане накнаде, такође и корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, запослени са примањима која не прелазе 70.000 динара месечно, ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди рата са примањима такође до 70.000.

На субвенционисани одмор могу да рачунају и корисници права на накнаду на породичну инвалиднину по палом борцу, као и носиоци активног породичног пољопривредног газдинства који су се изјаснили да се баве искључиво пољопривредом и уписани су у регистар газдинстава.

Ваучер се може користити искључиво у угоститељским објектима изван места пребивалишта и изван места студирања, и то у трајању од најмање пет ноћења.

Циљ подизање животног стандарда

"Повећања плата и пензија су виша од нивоа инфлације, у реалном износу чувамо доходак. За две године у збиру повећање пензија износи 55,8 одсто, истакао је Мали.

Министар је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да има новца у државној каси за све повишице и једнократне помоћи грађанима Србије.

"То је континуитет наше подршке привреди и грађанима и показује снагу наших јавних финансија и одговорност коју показујемо према грађанима. Сет економских мера је усмерен ка подизању животног стандарда грађана Србије. Од првог септембра идемо са повећањем плата у јавном сектору, за просветаре, предшколство, основно образовање, средње образовање, ученички и студентски домови - за 5,5 одсто, такође у том повећању биће и медицинске сестре и техничари и неговатељице у установама социјалне заштите", рекао је Мали.

Он је навео да они повишицу од 5,5 одсто могу да очекују већ 1. септембра, на почетку нове школске године, а да за њих и за све остале у јавном сектору следи још једно повећање од 1. јануара наредне године од најмање 10 одсто.

"Када погледате да смо ове године повећали већ плате у јавном сектору 12,5 одсто, ово додатно повећање 5,5 од 1. септембра, плус ових 10 одсто - то је укупно за медицинске раднике, за медицинске сестре, за техничаре, за просвету повећање веће од 30 одсто, а за остале 24 одсто", објаснио је Мали.

Он је истакао да је циљ да се "на неки начин подигне животни стандард, због растуће инфлације и трошкова живота".

"Инфлација ће у просеку ове године бити око 10 или 11 одсто, а повећање је 24, односно 30 одсто, више од нивоа инфлације, у реалном износу чувамо доходак. Идемо са повећањем помоћи грађанима да утичемо да се економска активност одржи", рекао је Мали и навео пример Немачке која је у последњем кварталу прошле године забележила пад, као и у првом кварталу ове године, а у еврозони два квартала су негативна, због чега су већ у рецесији.

"Ми смо имали позитиван раст од 0,7 одсто и размишљамо о томе да потрошња не падне", истиче министар.

Министар Мали је рекао да је НБС повећала референту каматну стопу да баклансира повећан износ давања за наше грађане.

Исплата увећаних пензија од 1. октобра

"Ми ћемо ићи са ванредном индексацијом пензија од 1. октобра, 5,5 одсто, а онда за најмање 14,5 одсто повећати пензије од 1. јануара. Прошле године повећање пензија је било 5,5 одсто на почетку године. Ванредна индексација била је 9 одсто у новембру, па 12,1 одсто 1. јануара. Сада поново ванредна индексација 5,5 одсто плус 14, 5 одсто, то је у збиру за две године 55,8 одсто", указао је Мали.

То је, како каже, потврда наше борбе за стабилност и мир и борбе против ковида и за привлачење страних директних инвестиција.

Поновио је да је за 55 одсто остварено повећање пензија за две године, уз напомену и питање има ли нека земља у свету која је то урадила.

"За шест месеци просечна пензија биће 390 евра. У условима највеће економске кризе икада, урадили смо нешто што је невероватно", навео је Мали.

Једна од мера помоћи и подршке државе грађанима усмерена је и на родитеље деце млађе од 16 година. Износ од 10.000 динара биће им уплаћен између 20. септембра и 1. октобра, каже Мали и додаје да ће закон о једнократној помоћи бити завршен у наредних десетак дана.

"Овакав сет мера није случајан, дуго се планира и има за циљ да подигне животни стандард грађана у тешким временима. Три година се боримо против короне и свега. Кад имате резултате у смислу раста, десетина километра ауто-путева, када неко осећа економију и води своју земљу и зна то да ради, онда и када се нешто уштеди ред је да се то подели са грађанима. Ево сада стојимо боље него други, то није лако, то је и успех свих грађана", изјавио је министар финансија Синиша Мали за РТС. Он је рекао да ће се 2027. године за када се Београд кандидује за светску изложбу "Експо" видети да је Србија од 2012. године, као земља која је била на ивици банкрота дошла до лидера. 

image