Економија

УБС и швајцарска влада договорили гаранције у случају губитака "Креди Свиса"

Гаранције ће бити активиране ако УБС претрпи губитке од продаје имовине "Креди Свиса" веће од пет милијарди франака
УБС и швајцарска влада договорили гаранције у случају губитака "Креди Свиса"© Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP, File

УБС и швајцарска влада потписали су споразум којим је договорено да покрију до девет милијарди швајцарских франака губитака од хитног преузимања највеће банке у земљи "Креди Свис", саопштила је швајцарска влада.

Споразум има различите услове, између осталог и захтев да УБС задржи седиште у Швајцарској, наводи се у изјави владе коју је пренео Ројтерс.

Споразум о заштити од губитака ступиће на снагу са завршетком преузимања "Креди Свиса", које се очекује најраније 12. јуна, навео је УБС у одвојеном саопштењу.

Гаранције ће бити активиране ако УБС претрпи губитке од продаје имовине "Креди Свиса" веће од пет милијарди франака. Међутим, државни новац неће доћи бесплатно, па ће УБС морати да плати разне накнаде за одржавање, као и премије на новац извучен из земље.

Швајцарска влада ставила је новац на располагање како би олакшала хитно преузимање "Креди Свиса", чији би крах могао да буде окидач за глобалну финансијску кризу.

"Како би преузимање било могуће, влада је пружила УБС-у гаранције за губитке који се могу појавити током ликвидације имовине 'Креди Свиса'. Гаранције ће се активирати само ако губици премаше пет милијарди франака и ограничене су на до девет милијарди франака", наводи се у саопштењу владе.

Споразум ће обухватити имовину "Креди Свиса" коју је било тешко проценити за неколико дана када су банке морале да склопе посао, а која није нужна за будуће пословање УБС-а. Влада је навела да се ради о имовини укупне вредности од око 44 милијарде франака, што је око три одсто укупне вредности имовине настале спајањем две банке.

Процене губитака требало би да буду доступне у трећем кварталу ове године, због чега у овом тренутку није могуће проценити да ли ће владине гаранције бити активиране и колико би оне износиле.

Влада је додала да је и њихов и циљ УБС-а да се ризик од могућих губитака сведе на минимум.

И швајцарске власти и УБС настоје да увере швајцарску јавност да преузимање, обављено уз ослањање на ванредне законе и подржано јавним фондовима, неће постати терет за пореске обвезнике.

Забринутост да ће нова банка, са билансом дупло већим од целокупне швајцарске привреде, бити превелика за Швајцарску натерала је социјал-демократе у земљи да предложе смањивање УБС-ове имовине. Било је предлога да се швајцарски послови "Креди Свиса" одвоје у посебан ентитет како би се очувала традиција банке стара 167 година.

Споразум о заштити од губитка једна је од последњих препрека на путу да УБС и званично приведе крају највећи банкарски уговор од глобалне финансијске кризе, што ће се вероватно догодити следеће недеље.

И док је хитно преузимање договорено током једног викенда, преговори о обиму и детаљима споразума који се тичу могућих губитака трајали су неколико недеља.

image