Гутереш забринут: Шта ако Русија 17. јула одустане од споразума о житу?

Москва је најавила да ће одустати од споразума, који је постигнут уз посредовање САД и Турске у јулу прошле године, уколико препреке за извоз руског жита и ђубрива не буду уклоњене

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да је забринут да би Русија 17. јула могла да одустане од споразума који дозвољава безбедан извоз жита и минералних ђубрива преко украјинских црноморских лука. Гутереш је рекао новинарима да се напорно ради на томе да се продужи важење споразума и после 17. јула, пренео је "Ројтерс".

Наводе да је "Москва претила да ће одустати од споразума, који је постигнут уз посредовање САД и Турске у јулу прошле године, уколико препреке за извоз руског жита и ђубрива не буду уклоњене".

"Ројтерс" подсећа да руски извоз хране и ђубрива није директно под санкцијама Запада које су уведене због напада Русије на Украјину, али указује да Москва наводи да ограничења плаћања, логистике и осигурања представљају баријеру за тај извоз.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин изјавио је у суботу да Русија не може да буде задовољна како се одвија извоз руске хране и ђубрива, пренео је ТАСС.

Вершињин је то рекао након састанка са генералном секретарком Конференције Уједињених нација о трговини и развоју (УНЦТАД) Ребеком Гринспан у петак у Женеви. Међу захтевима Русије су и наставак извоза амонијака преко гасовода до украјинске луке Пивдењи и поновно повезивање Руске пољопривредне банке са СВИФТ међународним платним системом.