Припремање традиционалног француског јела "петао у вину" постаје све скупље, што показује како напори владе да изврши притисак на прехрамбену индустрију да снизи цене тек треба да дају значајније резултате.
Трошкови припреме овог јела порасли су до рекордних нивоа, показујући како је инфлација утицала на породичну трпезу подижући цену свега, од лука до вина.
"Блумбергов" прилагођени индекс, који израчунава колико домаћинству треба да потроши на састојке за кување јела показује раст, што је између осталог подстакнуто повећањем цене шаргарепе од 46 одсто и скоком цене лука од 24 одсто.
Месечни мерач заснован на подацима из националног завода за статистику и Министарства пољопривреде и исхране - показао је да је укупна цена јела достигла нови рекорд од 19,4 евра (20,8 долара).
Пилетина, која је најскупљи састојак у рецепту, поскупела је за 12,8 одсто. Вино је забележило најмањи раст, 8,1 одсто.
Tемпо раста цена хране остао је у Француској и даље висок и износи 14,3 одсто.
Министар финансија Бруно Ле Мер рекао је да ће неке цене хране пасти већ следећег месеца.
У Шпанији, према писању Блумберга цена традиционалног јела "паеља" скочила је у мају за 14 одсто.