Економија

Глобaлна економија као раштимовани оркестар, централне банке терају свака своју политику

Како централне банке иду у различитим правцима, већина тржишта капитала остаје повезана са доларом
Глобaлна економија као раштимовани оркестар, централне банке терају свака своју политикуGetty © Joe Raedle / Staff

У року од 24 сата ове седмице, централне банке три највећа економска блока на свету дошле су до потпуно другачијих закључака, при чему је еврозона подигла каматне стопе, САД замрзла, а кинеска банка смањила стопе. Инвеститорима је све теже да разумеју глобалну економију - и потенцијално је све теже за Федералне резерве да зауставе инфлацију, пише "Волстрит џорнал".

Неусаглашени потези су изазвани тиме што се економије све више крећу у локалном ритму. Европа је у техничкој рецесији, али централна банка очекује да ће инфлација потрајати. Кина нема проблем са инфлацијом, али пати од последица продужених карантина и имовинског балона. Америчка економија напредује изненађујуће добро, инфлација је пала, али цене остају тврдоглаво високе.

Глобална дивергенција је већ променила валуте. Јуан је ове године ослабио, што би требало да учини кинески извоз конкурентнијим, смањи увоз и помогне њеној економији. Осим када Кина тражи свеобухватне стимулације или интервенције, као 2009. или након пуцања берзанског балона 2015, њена тржишта имају свој сопствени ритам. Контрола капитала и страх од експропријације значе да они нису чврсто интегрисани у глобалне портфеље, наводи "Волстрит џорнал".

За америчке инвеститоре важнији су потези у Европи, где Европску централну банку и Банку Енглеске улагачи сада виде као Федове "јастребове". То повећава приносе на њихове обвезнице и гура долар према евру и фунти.

Сами по себи, такви потези су управо оно што је требало да се догоди. Читава поента плутајуће валуте је да се централне банке ослободе да одређују стопе у складу са проблемима са којима се њихове економије суочавају. Проблем долази од осетљивости инвеститора на слабљење долара и пада поверења које то доноси.

Американци нису навикли да размишљају о својим инвестицијама у другим валутама. Улога долара као светске резервне валуте чини га стандардом за мерење вредности, као и за глобалне трансакције. Али долар и даље има дубок ефекат, само онај који амерички инвеститори често пропуштају, наводи лист.

Када долар порасте, Американци су богатији јер могу да купе више страних ствари за исти новац. Али од недавно се вероватно осећају сиромашнијим, јер се долар и берзе крећу у супротним смеровима. Историјски гледано, то двоје је било блиско повезано само у кризама, када се долар куповао као уточиште, а акције одбациване због ризика. После 2008. године, однос долар-горе, деонице-доле је ојачао, а откако је распродаја акција почела 2022. веза је била још јача, са недељним кретањем долара који објашњавају отприлике половину кретања на берзи Ес енд Пи 500 (S&P 500).

Један од начина да се ово посматра је како је Фед подизао стопе, долар је до јесени нагло ојачао, што је наштетило америчким акцијама. Али онда су ЕЦБ и Банка Енглеске постале озбиљне у погледу повећања каматних стопа, долар је почео да слаби, а тржиште акција у САД је почело да пада.

У принципу, више стопе у Европи би требало да смање потражњу, укључујући извоз из САД у регион, а истовремено подстичу и приносе у САД, пошто неки инвеститори прелазе на европске обвезнице са већим приносом. Обе ове ствари би требало да буду лоше за америчку економију и лоше за америчке акције.

Али све док се инвеститори држе идеје да се долар и акције крећу у супротним смеровима, слабији долар сам по себи значи да се амерички акционари осећају богатијима, чак и ако имају исту куповну моћ у страној валути. А инвеститори који се осећају "пуни" имају тенденцију да позајмљују и троше више, подржавајући економију – управо супротно од успоравања које Фед жели. Такође подстиче се конкурентност америчке производње, поново подржавајући економију. Без Феда, повећање каматне стопе на другим местима могло би да подстакне економију САД.

Слаб долар има перверзан ефекат и на другим местима. Пошто су тржишта капитала интегрисана, многе земље и компаније позајмљују у доларима, а многи велики глобални инвеститори размишљају у доларима, слаб долар чини да се сви осећају позитивно. Европске акције у локалној валути и тржишта у настајању, искључујући Кину, порасле су скоро исто колико и Ес енд Пи 500 док је долар ослабио.

Чак и док се економије и централне банке разликују, већина тржишта капитала остаје чврсто интегрисана и повезана са заједничком глобалном силом: доларом, закључује "Волстрит џорнал".

image