Анализа РТ Балкан: Долазак "руског гугла" у Србију шанса за домаће програмере

Стручњаци очекују да ће домаћа привреда имати вишеструку корист - због отварања нових радних места, али и због очекиваног даљег раста извоза услуга

Компанија "Јандекс" отворила је у Београду своју највећу међународну канцеларију и најавила да планира да до краја године запосли више од 2.000 ИТ стручњака у нашој земљи. Долазак "руског гугла" у Србију и отварање тако великог броја позиција за висококвалификовани кадар има велики значај у тренутку када глобална криза лебди и над српском ИТ индустријом, која је први пут обелоданила и прве отказе за више стотина програмера.

"Јандекс" је технолошка компанија која гради интелигентне производе и услуге засноване на машинском учењу, са циљем да помогне потрошачима и предузећима. Канцеларија у Београду ће служити као локација за развој најсофистициранијих и инвентивнијих технологија које ће се користити у целом свету.

Марко Вучетић за специјализованог портала за запошљавање ИТ стручњака, "Hello World", каже за РТ Балкан да је отварање канцеларије "Јандекса" у Београду добра вест за српску ИТ индустрију и да ће домаћа привреда од тога имати вишеструку корист - због отварања нових радних места, али и због очекиваног даљег раста извоза услуга.

"Они су глобални гигант и то значи да ће наши људи тамо озбиљно учити и да ће радити на великим пројектима. Неће "Јандекс" запослити само руске ИТ стручњаке, зато што то није њихов циљ, већ је идеја размена знања. Колико знам, Руси итекако цене наше стручњаке и сигурно је да ће многи добити шансу за додати развој каријере у овој компанији. Можемо апсолутно да одговоримо на потребе "руског гугла" за радном снагом. Програмери ће се померати и из постојећих компанија за које раде, а та флуктуација је нормална појава на тржишту рада поготово у овом сектору, а кандидатима доноси боље позиције и плате", каже Вучетић.

Отварање "Јандекс" канцеларије отвара могућности за покретање нових услуга у Србији, с обзиром да су услуге превоза и доставе већ постоје у нашој земљи.

Генерални директор "Јандекса" Артјом Савиновски, је изјавио да су у овој компанији поносни што су окупили изизетан тим талентованих стручњака и да планирају да Србија постане друга највећа локација по броју запослених. Савиновски је најавио да ће до краја године 2.000 људи радити из београдске канцеларије као и да ће бити отворена још једна у Србији.

Ове две канцеларије ће функционисати као истраживачки и развојни центри, фокусираће се на креирање иновативних решења, попут језичких модела сличних ГПТ-у, намењених за различите услуге "Јандекса" као и личног гласовног асистента - Алису, хардверска решења попут паметних уређаја, као и друге услуге засноване на вештачкој интелигенцији, укључујући позивање вожње и доставу.

"Долазак Руса нам је донео доста добрих ствари за ИТ индустрију зато што су они јако познати на глобалном нивоу као озбиљни стручњаци, а с друге стране, није ни чудо што су руске ИТ компаније дошле баш код нас, пре свега јер смо добро рангирани у тој индустрији на глобалном нивоу. Друга руска компанија, 'Луксофт' је отворила канцеларију у Београду крајем прошле године, а у само девет месеци запослили су 1.000 људи што је просто невероватно за наше тржиште рада", сматра Вучетић.

Он истиче да је долазак још једног светског гиганта изузетно значајан у овом тренутку, када први пут и званично у Србији имамо и потврду да нека фирма јавно излази са информацијом да је отпустила 200 ИТ стручњака, што је пре неколико дана урадио амерички "HTEC".

Директорка комуникација у овој компанији Катарина Урошевић рекла је за "Блумберг Адрију" да је компанија на овај потез била приморана због реорганизација и додала да отпуштени представљају око седам одсто укупног људства фирме. Урошевић је навела да је ситуација на глобалном ИТ тржишту изузетно изазовна, што показује велики број отказа у водећим светским технолошким компанијама.

Марко Вучетић, међутим, каже за РТ Балкан да "није све тако црно на ИТ тржишту рада", и тврди да смо далеко од "краха индустрије", али напомиње да је дефинитивно у питању пролазна криза.

"Просто смо навикли на невероватан органски раст у овом сектору претходних година који није било реално очекивати десет година за редом. Што се тиче огласа за посао, ми примећујемо да је у првом кварталу било 50 одсто огласа мање у односу на први квартал претходне године. Први пут смо видели опрезност послодаваца и наговештај кризе. Озбиљан утицај ће направити запошљавање које најављује "Јандекс". Искрено се надам да ће то допринети да се ИТ тржиште врати на стазе старе славе. Број огласа је први пут мањи, видимо отказе први пут, али с друге стране извоз ИКТ услуга и даље расте. У прва три месеца имамо раст од око 40 одсто и то је невероватан податак за овако малу државу", сматра Марко Вучетић.

Колико је значајно најављено ангажовање 2.000 стручњака које "Јандекс" планира да запосли, сведочи и податак који је објавила премијерка Ана Брнабић, да су све ИТ компаније које послују у Србији укупно од почетка године запослиле 3.435 стручњака.

Премијерка је рекла да је само у првом кварталу ове године извоз услуга Информационо-комуникационих технологија (ИКТ) износио 786 милиона евра, што је раст од 44 одсто у односу на први квартал прошле године, а да се очекује рекордан годишњи извоз од четири милијарде евра

"Информације које сте могли да прочитате у неким медијима о значајном успоравању ИКТ сектора у Србији нису истините. Извесно успоравање у свету се дешава, али у нашој земљи то није случај. Постоје неке компаније које смањују број запослених, али је много већи број фирми које тек отварају центре у Србији, као и наших компанија које расту или нових домаћих компанија које настају. Ми и даље у 2023. години видимо значајно увећање броја запослених у ИКТ сектору", рекла је премијерка.

Економисти и аналитичари очекују да ће отварање канцеларије руског гиганата у Београду допринети расту извоза ИТ услуга у Русију и у свет. Дејан Делић, директор Представништва ПКС у Москви, је за РТ Балкан рекао да је вредност извоза услуга у Руску Федерацију у 2022. години који је Србија реализовала износио 582,7 милиона евра, што представља раст који је већи 2,3 пута (234 одсто) у односу на претходну годину.

"Посматрајући укупан пласман услуга из Србије од 11,9 милијарди евра, пласман у Руску Федерацију чини 5,25 одсто извоза услуга у свет", навео је Делић.

Марко Вучетић каже да је тешко оценити колико људи у Србији је ангажовано у овом сектору, али наводи да се процењује да их има између 60.000 и 70.000, а можда чак и до 90.000, када се уз програмере поброје и остале позиције запослених у овој индустрији.