Економија

Очајничка глад за инвестицијама: Немачка субвенционише "Интел" са 10 милијарди евра

Компанија је првобитно пристала да изгради свој погон у граду Магдебургу уз 6,8 милијарди евра државне помоћи, али је почетак радова одложен због турбулентне економске ситуације
Очајничка глад за инвестицијама: Немачка субвенционише "Интел" са 10 милијарди евраGetty © Annabelle Chih

Немачка и корпорација "Интел" постигли су споразум о субвенцијама у вредности од чак 10 милијарди долара за изградњу фабрике полупроводника у источном делу земље, преноси "Блумберг".

Канцелар Олаф Шолц и извршни директор "Интела" Пат Гелсинџер присуствоваће церемонији потписивања нешто пре 15 часова у Берлину, објавила је немачка влада.

Једини детаљ који је објављен је да ће споразум потписати Шолцов економски саветник Јерг Кукис и извршни потпредседник "Интела" Кејван Есфарџани.

Та компанија је првобитно пристала да изгради свој погон у граду Магдебургу из 6,8 милијарди евра државне помоћи, али је почетак радова био одложен због турбулентне економске ситуације.

Нови, повећани пакет субвенција укључиваће традиционалне мере попут финансијске помоћи, али и ограничења цена енергената, преноси "Блумберг".

Под Гелсинџеровим руководством "Интел" је започео амбициозни програм експанзије и диверсификације своје производње, која је тренутно концентрисана на истоку Азије.

Магдебург је постао кључна тачка у том плану након што је "савладао" друге градове у борби за ту инвестицију, али је пројекат стављен на чекање након скока цена енергената и грађевинских материјала.

"Интел" је у први мах проценио да ће цео пројекат коштати око 17 милијарди евра, али та цена је сада скочила на око 30 милијарди.

Као и већина пројеката који добијају државну помоћ кроз европску Уредбу у микрочиповима, "Интел" очекује да ће око 40 одсто трошкова бити субвенционисано.

image