Економија

Немачки пензиони систем на рубу колапса, Шолц одбија да попусти

Популација Немачке једна је од најстаријих у Европи, а канцелар Олаф Шолц и Социјалдемократска партија Немачке увелико зависе од гласача који имају преко 65 година
Немачки пензиони систем на рубу колапса, Шолц одбија да попусти© Foto Global Look Press/IMAGO/Sotiris Dimitropoulos / Eu

Немачком систему државних пензија прети колапс па се старосна граница за пензионисање мора подићи, тврди председник Конфедерације удружења немачких послодаваца Рајнер Дулгер.

Популација Немачке једна је од најстаријих у Европи, а 22 одсто грађана има више од 65 година. Број пензионера биће драстично већи  током наредних година. То значи да ће се далеко мања количина новца уливати у државно социјално осигурање док ће његови расходи бити већи, преноси "Тајмс".

Немачки пензионери тренутно имају права на пензију која износи 48 одсто просечних примања која су имали током радног века. Просечна пензија прошле године износила је 1.200 евра за мушкарце, односно 860 евра за жене.

Старосна граница ће се током ове деценије подићи са 65 година на 67 година, а грађани се могу пензионисати и у 63. години уз умањење пензије.

Дулгер сматра да ће овакав систем пући током наредних пет година уколико не буде ревидиран. У изјави за новине "Билд ам зонтаг", он је позвао на "велику друштвену реформу" каква није виђена од пада Берлинског зида.

"Ови трошкови ће експлодирати. Под хитно морамо спровести ревизију старосних пензија. Тренутно имамо 50 пензионера на 100 радника који плаћају доприносе. За 15 година имаћемо 70 пензионера на 100 запослених. То значи да је систем финансирања пензија на рубу колапса. Сви у Берлину то знају али нико није довољно храбар да о томе говори," изјавио је Дулгер.

Он је додао да би старосна граница за одлазак у пензију требало да аутоматски прати пораст oчекиваног трајања живота. Данас, просечан 65-годишњи Немац може очекивати да живи још 19,7 година, док је та бројка износила 18 година 2000. године и 14.9 година 1980. године.

Економски саветници немачке владе оцењују да ће се животни век продужити за 5,5 година за мушкарце и 4,3 године за жене током наредне четири деценије.

Упркос упозорењима више истакнутих економиста, немачке власти до сада су се одупирале идеји резања пензионих фондова; штавише, социјално осигурање у Немачкој постало је још великодушније током протеклих година.

Канцелар Олаф Шолц и Социјалдемократска партија Немачке увелико зависе од гласача који имају преко 65 година и до сада су заштиту тренутног социјалног система сматрали приоритетом, додаје "Тајмс".

Током прошлог лета када је још служио као министар финансија, Шолц је жустро одбацио предлог панела експерата да се старосна граница за одлазак у пензију подигне на 68. година до 2042. године.

"Стојим иза свог обећања и више нећемо дискутовати о законом прописаној старосној граници за пензију," изјавио је он.

image
VV inauguration
banner