Храм Светог Саве је џамија? Страни водичи крше законе и шире дезинформације усред Београда

Српски лиценцирани водичи у писму апелују на државу да што пре предузме адекватне мере и да почне да кажњава странце који воде туристе без лиценце

"Храм Светог Саве је џамијa, Срби су једна лења нација којој је требало скоро 100 година са сагради једну цркву, једино и искључиво Срби су криви за распад бивше Југославије, а сви остали су жртве", ово су само неке реченица које изговарају туристички водичи из Албаније, Хрватске и Кине странцима које доводе у Београд, док уједно крше туристичке законе. 

То тврди Група лиценцираних туристичких водича из Србије, која је упутила јавности отворено писмо са 170 потписа како би скренула пажњу на проблеме са особама које нелегално воде стране групе туриста по Србији. Они објашњавају да тај проблем постоји пре свега са странцима и напомињу да има много других сличних неистинитих прича.

"Иако у Србији постоје лиценцирани туристички водичи који су положили испит за обављање те делатности и од државе добили лиценцу, свакодневно на туристичким атракцијама у Београду, Новом Саду, Нишу и у другим местима по Србији срећемо стране групе без српског лиценцираног водича којима страно лице даје објашњења везано за наше културно-историјске споменике, историју, културу", наводе водичи.

Додају да наш Закон о туризму прописује да је туристички водич "физичко лице које је држављанин Републике Србије и које је положило стручни испит за туристичког водича и пружа услуге вођења, показивања и стручног објашњавања природних, културно-историјских, археолошких, етнографских, привредних и других знаменитости".

Истичу да Закон предвиђа новчане казне од 150.000 до 350.000 динара за физичко лице ако пружа услугу туристичког водича, туристичког пратиоца и локалног туристичког водича, а нема положен стручни испит и указују да то значи да, када се појави такво лице било да је страни или наш држављанин, и води групу, а притом нема важећу лиценцу за обављање посла туристичког водича, туристичка инспекција би требало да га легитимише и казни.

Они указују на то да су њихова права у овим ситуацијама занемарена.

"Ми радимо или на уговор о делу преко којег плаћамо држави порезе и доприносе или смо регистровани као предузетници и сваког месеца плаћамо порезе држави и доприносе за пензијско и здравствено осигурање и то током целе године. Радимо шест месеци, колико у нашој земљи траје туристичка сезона, тако да морамо да зарадимо и за зимски период и за доприносе и за живот. Међутим, као и у многим другим сегментима, ми имамо само обавезе, а када дође до тога да би требало да имамо и права, ту не постоји никаква воља ни жеља да нас држава заштити", наглашавају у писму.

Они указују да последица овога има и економску страну.

"Када дође сезона, ми остајемо без посла пошто странци који немају лиценцу воде групе уместо нас, не плаћају никакав порез нашој држави, а зарађују од вођења тура", истичу лиценцирани туристички водичи.

Напомињу да је закон јасан и да и у другим земљама, у Грчкој, Италији, Шпанији, Египту, Турској или било где у свету - морате имати локалног водича.

Српски лиценцирани водичи у писму апелују на државу да што пре предузме адекватне мере и да почне да кажњава странце који воде туристе без лиценце, као што то закон предвиђа.

"Овде се не говори само о заштити нас, лиценцирани водича, већ и целокупног имиџа РС, наше културне баштине, као и конкретног прихода који би у републичку касу стизао од сваке наплаћене казне", поручују домаћи водичи.