Економија

Инфлација у Британији четврти пут изненађује прогностичаре: Камате ће морати још више да расту

Очекује се да ће Банка Енглеске у четвртак повећати стопе за 25 базних поена на 4,75%, иако расте ризик од повећања за пола поена
Инфлација у Британији четврти пут изненађује прогностичаре: Камате ће морати још више да растуGetty © Leon Neal

Трговци су повећали опкладе за даље повећање каматних стопа Банке Енглеске (BOE) након још једног шока после извештаја о инфлацији, чиме би референтна камата достигла ниво који није виђен од почетка века. Тржишта новца су се у среду променила на основу извештаја који показује да је инфлација остала виша од очекиване већ четврти месец.

Аналитичари сада очекују да ће кључна стопа БОЕ достићи 6% до децембра, што би значило још 150 базних поена повећања ове године. То би могло да подстакне поновну распродају.

Велика Британија је већ прошла кроз најбржи циклус заоштравања у последњих 40 година, а подизање стопе на 6% би повећало притисак на дужнике, задало још један ударац тржишту некретнина и покренуло питања о изгледима за ширу економију. Очекује се да ће БОЕ у четвртак повећати стопе за 25 базних поена на 4,75%, иако расте ризик од повећања за пола поена.

"Блумберг Економикс", верује да је тржишно одређивање цена претерано – предвиђа да би такав обим монетарних акција довео УК у плитку рецесију. Процењује да би се бруто домаћи производ смањио за око 0,3% ове године и 1,4% у 2024.

Многа домаћинства се већ муче због кризе трошкова живота, а додатни притисак, плус бриге о економији, додатно би појачале политичке главобоље премијера Ришија Сунака, чији је фокус на снижавању инфлације. У уторак је министар финансија Џереми Хант одбацио специјалну хипотекарну, подршку јер би то само допринело даљем раст цена.

Последњи пут када су трговци били тако нестрпљиви у погледу изгледа за каматне стопе било је у септембру, када је бивша премијерка Лиз Трас шокирала тржишта огромним плановима потрошње. Али стабилна инфлација и напето тржиште рада навели су их да поново појачају пооштравање опклада, за разлику од њихових колега у САД и еврозони, где се види да се креатори политике приближавају крају циклуса пооштравања.

Инфлација у мају 8,7 одсто

Годишња стопа инфлације у Великој Британији је у мају износила 8,7 одсто, што је исто као у априлу, саопштио је данас британски Национални завод за статистику (ОНС). Мајска инфлација је, као и у априлу, најнижа у последњих 13 месеци, али тржишта су ипак очекивала нешто мању инфлацију од 8,4 одсто.

У мају је забележен спорији међугодишњи раст цене хране и безалкохолних пића - за 18,4 одсто према априлских 19,1 одсто, као и транспорта - за 1,3 према априлских 1,6 одсто, што је делимично условљено падом цена енергената. Повећани су издаци за рекреацију и културне услуге - инфлација је у мају међугодишње порасла за 6,8 одсто са априлских 6,4 одсто, што је највише од августа 1991. године.

На месечном нивоу, инфлација је порасла за 0,7 одсто у односу на април. Годишња стопа базне инфлације је у мају скочила на 7,1 одсто са априлских 6,8 одсто, што је највише од марта 1992 године.

image