Економија

Србија домаћин изложбе ЕКСПО 2027; Вучић: Фантастична вест за грађане

Србија је била једна од пет кандидата поред САД, Тајланда, Шпаније и Аргентине
Србија домаћин изложбе ЕКСПО 2027; Вучић: Фантастична вест за грађанеGetty © Feng Li

Србија је изабрана за домаћина реномиране међународне изложбе ЕКСПО 2027. Србија је победила у сва четири круга гласања на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе (БИЕ), у којима је имала највећи број гласова, а у последњем кругу једини противкандидат је била Шпанија, објавио је Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је у питању фантастична вест за грађане Србије.

"Добили смо 81 глас за организацију ЕКСПО 2027, победили смо и САД, Минесоту. То је огроман успех Србије пошто сам видео колико су наши људи из тима уложили напора, борили смо се за сваки глас. После 32 године, Србија и Београд добија ЕКСПО", каже председник Србије.

Напоменуо је да је у питању невероватна прилика за развој Србије.

"Морамо да зидамо и градимо нови град, али и будућност Србије, показали смо да можемо да добијемо широку подршку целог света, понуда Београда је била изванредна, хвала Блинкену на честиткама. У свим овим данима не лаким за Србију, једна фантастична вест", додаје Вучић.

Каже да су неке земље региона недвосмислено гласале за Србију, и да је бескрајно захвалан свима који су гласали за Србију, и на азијском и на афричком континенту и онима широм света....

"Ово ће бити још један велики огроман економски корак напред, само годину дана после тога ми отварамо линију метроа. Сада морамо да радимо много више да бисмо могли да оправдамо поверење целог света", напомиње председник Србије.

Истиче да се Србија борила за сваки глас, а "то ће значити да колико сутра почиње са великим радовима у сурчинској општини, а читави доњи Срем ће доживети велики процват".

"Чак 2,6 милиона туриста ће посетити нашу земљу, рачунамо да ће укупан економски ефекат бити 1,1 милијарду евра. Дакле, хотелијерство, угоститељство, све ће да процвета, Аеродром Београд. Очекујемо да око 100 земаља буде присутно плус међународне организације", објаснио је Вучић.

Он је нагласио да сви у Србији сада морају да "заврну рукаве" и да је потребно изградити сајамски простор и смештајне капаците за предстојећи ЕКСПО 2027, који ће након самита моћи да добију пренамену за оне које немају решено стамбено питање.

"Показали смо да у политичком смислу можемо да добијемо широку подршку у свим деловима света, да победимо земље попут Шпаније и САД", рекао је Вучић.

Током гласања подршку делегацији Србије дали су представници Кине, који су заједно са делегацијом Србије навијали током гласања.

Србија је била једна од пет кандидата поред САД, Тајланда, Шпаније и Аргентине и имала је посебну презентацију.

Србија је једина земља из југоисточне Европе која се кандидовала да буде земља домаћин ове престижне изложбе.

Брнабић: Одмах крећемо са организацијом

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас, поводом вести да ће Србија бити домаћин реномиране специјализоване међународне изложбе ЕXПО2027, да је Србија напорно радила и борила се како би представила своје потенцијале свету.

''Напорно смо радили, борили се, представили потенцијале Србије и Београда на најбољи могући начин и - победили! Хвала целом тиму који је на овоме радио и хвала свима који су гласали за нас у јакој конкуренцији. Одмах крећемо да радимо на организацији. Свет ће 2027. бити у Србији'', написала је Брнабић на свом налогу на Твитеру.

У кампањи наше земље у кандидатури за Експо 2027. учествовали су, осим представника владе, и наши познати уметници и спортисти као што су Стефан Миленковић, Мики Манојловић, Новак Ђоковић, Тијана Мандић, Лена Ковачевић, Милица Мандић, Јелена Гавриловић, Сања Керкез и многи други. Посебну подршку кампањи је дала и супруга председника Тамара Вучић.

"Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све" је тема која се бави значајем игре, спорта и музике у људској еволуцији и развоју са намером да оснажи како учеснике тако и посетиоце да истраже на који начин ови древни креативни "алати" човечанства могу помоћи у решавању неких од најсложенијих глобалних изазова данашњице.

Нови Експо центар у Сурчину

Потредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да би организација изложбе Експо 2027 била потврда резултата економске политике Србије и најавио да ће се у Београду градити нови Експо у Сурчину, поред Националног стадиона.

"Избор наше земље за домаћина Међународне специјализоване изложбе, је сјајна вест за Србију и за све њене грађане, као и велика част за нашу земљу, посебно имајући у виду чињеницу да је Београд победио у веома јакој конкуренцији. Играли смо утакмицу са великим државама на свету. Са Америком, Шпанијом, Тајландом и Аргентином и један Београд и једна Србија је добила ту част да буде домаћин једне овакве изложбе која ће се одржати од 15. маја до 15. августа 2027. године", изјавио је данас министар финансија.

Мали, који је био и председник Радне групе за израду и подношење кандидатуре  је нагласио и да ће Београд током организације ове престижне манифестације бити економски центар света.

"Очекујемо више од три милиона посетилаца, а процене су да ће укупан ефекат ове изложбе бити већи од милијарду евра. Више од 120 земаља ће доћи и потврдити да је Београд прихватљив и за исток и за запад, али и за север и југ" додао је министар.

Блинкен: Честитке Србији на убедљивој победи

Секретар Антони Блинкен је на Твитеру захвалио свима који су подржали кандидатуру Сједињених Држава за домаћина Експо 2027. и честитао Србији на убедљивој победи.

Генерална скупштина Међународног бироа за изложбе (БИЕ) такође је честитала данас Србији на избору за домаћина специјализоване изложбе ЕКСПО 2027.

Како је објављено на Твитеру земље чланице те организације дале су Србији девет гласова више него Шпанији.

"Земље чланице БИЕ-а изабрале су Србију за земљу домаћина специјализоване ЕXПО 2027/2028 са 81 гласом, док је Шпанији дат 71 глас. Честитамо Београде", наводи се у објави.

image