Економија

ЕКСПО 2027 у Београду: Овако ће изгледати комплекс за светску изложбу у Сурчину (ФОТО)

За потребе ове манифестације која ће трајати од 15. маја до 15. августа 2027. године биће изграђен нови изложбени простор у Сурчину у комплексу Националног стадион
ЕКСПО 2027 у Београду: Овако ће изгледати комплекс за светску изложбу у Сурчину (ФОТО)

Београд ће бити домаћин специјализоване изложбе ЕКСПО 2027. године. Учешће би на светској изложби могло да узме више од 100 земаља, а очекује се да Београд том приликом посети око 2,6 милиона људи. Процењује се да би укупан процењени економски ефекат могао да износи 1,1 милијарду евра, директних 600 милиона евра и индиректних 500 милиона евра.

За потребе ове манифестације која ће трајати од 15. маја до 15. августа 2027. године биће изграђен нови изложбени простор у Сурчину у комплексу Националног стадиона. У плану је изградња читавог низа сајамских хала, павиљона, смештајних и комерцијалних објеката. Површина плана обухвата 167 хектара, од чега је сајму намењено 113 хектара земљишта.

Комплекс ЕКСПО 2027 је планиран као мултифункционални објекат који поред опремљених простора у функцији основне намене за изложбени простор садржи и пратеће комерцијалне и смештајне капацитете који треба да обезбеде логистичку подршку како би предметни простор могао да прерасте у значајан економски и туристички центар за град Београд и Републику Србију, наводи се у документацији.

Комплекс подељен на три целине

Планирани комплекс обухвата три просторно-функционалне целине. Просторно-функционална целина Е1 је планирана као изложбени простор са планираним објектима – павиљонима и пратећим садржајима (мултифункционалне хале, конгресне дворане, конференцијске сале, саобраћајне и инфраструктурне површине).

За реализацију изложбеног простора дефинисана је грађевинска парцела Е1, површине од око 831.488 метара квадратних. Дозвољена је парцелација грађевинске парцеле Е1, тако да минимална површина грађевинске парцеле износи 5 хектара, пише у Плану.

Просторно-функционална целина Е2 је намењена за реализацију пратећих смештајних капацитета за потребе учесника манифестације и пратећим комерцијалним садржајима, док је просторно-функционална целина Е3 намењена за реализацију пратећих комерцијалних садржаја за учеснике и посетиоце манифестације.

Министар финансија Синиша Мали, раније је изјавио да је последња изложба овог типа у региону југоисточне Европе одржана још 1991. године у Пловдиву, тако да Београд има прилику да након више од три деценије доведе EКСПО у регион југоисточне Европе, што би, уједно било и прва организација такве манифестације на територији западног Балкана, што читав регион ставља у фокус светске јавности.

Чадеж: Прилика да привучемо стотине хиљада људи

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж је изјавио да је избором Србије за домаћина Међународне специјализоване изложбе ЕКСПО 2027, урађен огроман посао за нашу земљу и за Београд.

"Тренутно можда нисмо ни свесни колико је ово важно. Ради се о више хиљада нових радних места, о јединственој прилици да привучемо стотине хиљада људи који никада нису били у нашем граду. Да направимо нове послове за наше компаније", рекао је Чадеж, наводи се у саопштењу Привредне коморе Србије.

Како се наводи у саопштењу ПКС-а, Чадеж је захвалио људима из ЕКСПО тима, Влади и Председнику Србије што су од почетка веровали у овај пројекат и што су урадили све да целом свету покажу да смо победнички град, земља и регион.

Подсећа се да је Србија изабрана за домаћина ЕКСПО 2027 победивши у сва четири круга гласања на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе (БИЕ) у којима је имала највећи број гласова, а у последњем кругу једини противкандидат је била Шпанија.

Србија је била једна од пет кандидата поред САД, Тајланда, Шпаније и Аргентине и једина земља из југоисточне Европе која се кандидовала да буде земља домаћин ове престижне изложбе.

Генерална скупштина БИЕ честитала је Србији на избору за домаћина специјализоване изложбе Еxпо 2027. Земље чланице те организације дале су Србији девет гласова више него Шпанији, прецизније Србији је дат 81 глас, а Шпанији 70.

image