ММФ на удару критика због спорог решавања проблема задужених земаља

Повериоци и аналитичари постају нестрпљиви због погрешног прорачуна одрживости дуга

Кредитори и аналитичари све више криве Међународни монетарни фонд (ММФ) за проблеме између тешко задужених земаља као што су Замбија и Шри Ланка, и њихових кредитора, наводећи да је приступ фонда превише сложен и недоследан.

Уочи кључног самита у Паризу ове недеље, критичари такође циљају на неспремност ММФ-а да јавно критикује Кину, далеко највећег светског билатералног кредитора.

Марк Собел, бивши амерички представник у ММФ-у каже да Фонд мора да буде "далеко агресивнији и отворенији у вези са званичним кинеским кредитима".

Неколико најпроблематичнијих светских економија чекало је годинама на разговоре о томе како да реструктурирају своје дугове - питање за које многи повериоци окривљују неспремност Кине да отплати дуг у складу са оним што су спремни да понуде, пише "Фајненшел тајмс".

Извори ФТ-а наводе да није само непопустљивост Пекинга оно што успорава договоре. Кажу да фокус Фонда на сложене и недоследне технике за израчунавање кредитне способности земаља такође одлаже споразуме.

Критичари кажу да су критеријуми ММФ за процену способности земље да отплати своје дугове - такозвана анализа одрживости дуга, или ДСА - застарели и да се користе произвољно, што повећава неизвесност у процесу.

"Кинеска непопустљивост недвосмислено успорава ствари", рекао је Бред Сесер, виши сарадник истраживачког центра Савета за спољне односе и бивши званичник америчког Министарства финансија. Али "посматрач са Марса не би разумео како се ММФ фокусирао на различите варијабле и на различите нивое дуга као одрживог".

Пекинг је позивао да мултилатерални зајмодавци, укључујући западне институције као што је ММФ, прекину са нормама и понуде отплату дуга.

Критике ММФ-а долазе уочи "Самита за нови глобални финансијски пакт" француског председника Емануела Макрона у Паризу који западни лидери махом игноришу.

"Морамо да радимо у разумном временском року, до сада је то предуго трајало", рекао је Ројтерсу шеф Париског клуба Емануел Мулен. "Не можемо оставити земље да чекају више од две године на третман дуга".

Замбија, која је банкротирала 2020. године, тек треба да постигне договор са својим кредиторима — иако је присуство замбијског председника Хакаиндеа Хичилеме и кинеског премијера Ли Ћјанга на самиту у Паризу изазвало наду у напредак.

Чад је затражио реструктурирање својих дугова у јануару 2021. године, али је спашен од неплаћања због раста цена нафте. Гана је прошла у децембру прошле године и постигла је прелиминарни договор са ММФ-ом и билатералним кредиторима.