Економија

Борба централних банака са инфлацијом улази у нову болну фазу: Како избећи рецесију?

Следећи корак ка смиривању инфлације ће бити тежи. То захтева више бола, а тај бол вероватно укључује рецесију у другој половини године, каже амерички економиста Карл Рикадона
Борба централних банака са инфлацијом улази у нову болну фазу: Како избећи рецесију?www.globallookpress.com

Централне банке улазе у нову фазу у борби са инфлацијом, јер економисти упозоравају да ће цена постизања заједничких циљева o нивоу од 2 одсто бити рецесија. Основне стопе инфлације у већини светских економија нагло су пале од јесени, али базне стопе - које из обрачуна искључују променљиве категорије као што су енергија и храна - остају на или близу највиших вишедеценијских вредности.

Ове стопе, које се сматрају бољим мерилом основних притисака на цене, изазвале су забринутост да ће централне банке сада морати да се боре да постигну своје циљеве, а да не збришу раст привреде, пише "Фајненшел тајмс".

"Следећи корак ка смиривању инфлације ће бити тежи. То захтева више бола, а тај бол вероватно укључује рецесију у другој половини године", каже амерички економиста Карл Рикадона.

Торстен Слок, главни економиста у "Аполо Глобал Манаџменту, сматра да је једини начин да се инфлација смањи на 2 процента, да се смањи потражња и успори економија на значајнији начин.

"Инфлација је веома похлепна звер"

Банка Енглеске има посебан проблем и подигла је стопе за значајних пола процентног поена у четвртак, дан након што су подаци за мај показали да је базна инфлација порасла на 7,1 одсто.

Њихове колеге из других централних банака су биле у могућности да се крећу мање агресивно на својим састанцима прошле недеље. Европска централна банка подигла је стопе за четвртину поена, док су Федералне резерве САД у потпуности прескочиле повећање стопе, али оба регулатора сигнализирају да је инфлација далеко од побеђене и упозоравају на даља повећања.

Јоаким Нагел, шеф немачке централне банке, је упозорио да је инфлација "веома похлепна звер" и да би престанак подизања камата био прворазредна грешка.

Омиљена мера базне инфлације Америчких федералних резерви - индекс издатака за личну потрошњу, кретао се око 4,7 одсто у последњих шест месеци, док је у еврозони базна инфлација стабилна на око 5 одсто.

Председник ФЕД-а Џеј Пауел рекао је америчком Конгресу ове недеље да "процес враћања инфлације на 2 одсто има дуг пут".

Тржишта реагују на обновљено стезање каиша централних банака. Они сада очекују да ће америчке каматне стопе достићи максимум од 5,25 до 5,5 одсто, у односу на 5 до 5,25 одсто на почетку месеца. У еврозони инвеститори сада очекују могућност повећања стопе у јулу и септембру.

Изабел Шнабел, члан извршног одбора ЕЦБ, рекла је да је елиминисање високе инфлације и даље "препуно ризика", тврдећи да је потребно да централне банке "погреше на страни да раде превише, а не премало".

Шнабел је рекла да владе повећавају инфлаторне притиске тако што нису успеле да преокрену потрошњу предвиђену за ублажавање утицаја пандемије ковида 19 и енергетске кризе у Европи.

"Очекује се да ће само половина ове хитне потрошње бити поништена до 2025. године", рекла је она.

Један од проблема у борби против инфлације је тај што је тржиште рада и даље чврсто са обе стране Атлантика.

Бивши председник ФЕД-а Бен Бернанке и бивши главни економиста ММФ-а Оливије Бланшар упозорили су да плате треба да расту сличним темпом као и раст продуктивности да би имале значајан утицај на инфлацију.

image