Економија

Главни економиста немачке "Комерцбанке": Инфлација би могла да се отме контроли

Одлучујући фактор за цене многих других производа је то што ће политичке тензије између Запада и Кине вероватно довести до постепеног прекидања економских односа, упозорава Јорг Кремер
Главни економиста немачке "Комерцбанке": Инфлација би могла да се отме контролиwww.globallookpress.com © Piero Nigro

Да би смањила зависност од Кине, Немачка дели милијарде субвенција, што би на дуге стазе могло да повећа инфлацију, упозорава главни економиста "Комерцбанке" Јорг Кремер.

Он наводи да субвенције које се исплаћују фабрикама чипова широм света могу да створе превелике капацитете и чак проузрокују пад цене чипова. 

"Одлучујући фактор за цене многих других производа је то што ће политичке тензије између Запада и Кине вероватно довести до постепеног прекидања економских односа. Мања подела рада значи веће трошкове. Деглобализација повећава инфлацију, баш као што ју је глобализација дуго смањивала", истакао је Кремер у интервјуу за "Шпигл".

Подсећа да је Европска централна банка већ повећала каматну стопу за четири процентна поена, али да "има још много тога да уради јер је висока инфлација већ заживела у привреди".

ЕЦБ ни у ком случају не би требало да циљану инфлацију од два одсто подигне на три процента, сматра Кремер, јер ће, како каже, грађани и следећи пут очекивати да се повећа циљана инфлација. 

"Инфлациона очекивања би порасла, инфлација би могла да измакне контроли", оцењује. 

Додаје да је главни проблем за синдикате што су потрошачке цене порасле за 16 одсто од избијања короне, а радници су претрпели огроман губитак куповне моћи.

"Синдикати то желе да надокнаде, бар добрим делом, већим платама. Предузећа ће заузврат покушати да пребаце повећане трошкове рада на потрошаче. Овај пинг-понг ће вероватно одржавати високу инфлацију дуже време", закључује Кремер. 

image