Представник Русије при ММФ-у: Процес дедоларизације већ почео

Европа сва у дуговима, претвориће се у земљу средњег стандарда, прокоментарисао је за "РИА Новости" Алексеј Можин

Сједињене Америчке Државе саме су криве због тога што је велики број земаља почео да одустаје од трговине у америчким доларима, оценио је за "РИА Новости" представник Русије при Међународном монетарном фонду Алексеј Можин. 

"Американци су сами створили ситуацију из које је неизбежно дошло до тражења алтернативе долару."

Данас се све више користе друге валуте, а посебно кинески јуан. "Видимо да већ и Иранци и Бразилци и Саудијци прелазе на трговину у јуанима не само са Кином, већ и са трећим државама", појаснио је Можин.

Због тога се Американци, како је рекао, већ сада прибојавају за судбину долара, а удаљавање од те валуте одвија се доста брзо. 

"Процес (дедоларизације) је већ почео", закључио је.

Можин је оценио да је главни значај долара био у томе што до сада у свету није било алтернативе тој валути, мислећи на чињеницу да се америчка валута користила као главно средство плаћања, што је, како додаје, било потпуно погрешно јер се долар штампао у интересу САД, иако то није и једини фактор.

"Америчка војна моћ такође има значај, она штити валуту. Величина америчке економије и финансијског сектора такође представљају факторе, али ипак је главно то што нема алтернативе".

Деглобализација ће се наставити

Можин оцењује и да ће се процес деглобализације, односно, диверсификације економија у земљама света наставити јер су сви видели на примеру Русије да никада не треба дозволити да увоз кључних производа зависи од треће стране. До овога су, како је казао, довеле санкције против Москве. 

"То што Запад користи међународну трговину, финансије и доларе и евро као оружје доводи до тога да фрагментација светске економије буде не само неизбежна, већ и неповратна. Ми смо лекцију научили, никада нећемо дозволити да у тој мери зависимо од увоза, макар када се ради о стратешком сектору економије. Цео свет је неочекивано прозрео ситуацију".

Европа сва у дуговима, претвориће се у земљу средњег стандарда

Можин упозорава и да је велики број земаља Запада у великим дуговима, посебно када је реч о Европи: "Велика Британија, Француска, Шпанија, Португал, да не говоримо већ о Грчкој и Италији". 

Ипак, он оцењује да ће се ове земље тешко изборити са тиме јер "политички систем тих земаља доводи до тога да су они у потпуности фокусирани на краткорочне показатеље".

"Европа ће се претворати у земљу средњег стандарда".