Економија

Шеф ЦИА: Економско одвајање од Кине било би будаласто

Вилијам Барнс предлаже да, уместо раздвајања од Пекинга, Вашингтон bби требало да се фокусира на диверсификацију својих ланаца снабдевања
Шеф ЦИА: Економско одвајање од Кине било би будаласто© Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Прекидање економских веза са Кином не би било мудро за САД с обзиром на дубоку економску међузависност између две земље, упозорио је директор ЦИА Вилијам Барнс на предавању британској "Дичли фондацији" у Оксфордширу.

Према Барнсовим речима, Кина је једина земља на свету "са намером да преобликује међународни поредак и све више економске, дипломатске, војне и технолошке моћи да то учини". Он предлаже да уместо раздвајања од Пекинга, Вашингтон треба да се фокусира на диверсификацију својих ланаца снабдевања.

"У данашњем свету, ниједна земља не жели да се нађе на милости једног јединог актера за критичне минерале и технологије... Одговор на то није да се одвојимо од економије попут кинеске, што би било будаласто, већ да разумно умањимо ризик и обезбедимо разнолике и истрајне ланце снабдевања, штитећи тако нашу технолошку предност и улажући у индустријске капацитете", рекао је Барнс.

Низ економских санкција које је Вашингтон увео Пекингу у покушају да заустави његов технолошки напредак допринео је затезању односа између САД и Кине. Током протеклих неколико месеци, САД су увеле контролу извоза за кинеској индустрији полупроводника и ставиле одређене кинеске компаније на црну листу због наводног снабдевања Русије војном технологијом.

Прошле седмице су се појавили извештаји да Вашингтон размишља о додатним ограничењима на продају полупроводника који се користе за развој вештачке интелигенције у Кини, и да се такође спрема да изда извршну наредбу о контроли инвестиција у Кини.

Пекинг, који сматра мере Вашингтона кршењем правила међународне трговине, раније ове недеље је усвојио закон о спољним односима који влади даје овлашћење да "предузме неопходне контрамере" против западних аката који "угрожавају суверенитет, безбедност и развојне интересе Кине кршењем међународног права и основних норми које уређују међународне односе."

image